۵-۱ نتیجه گیری
تحقیقات در زمینه ی تعیین آستانه ی خسارت اقتصادی به منظور شناسایی سطح زیان اقتصادی می باشد .با دستیابی به این سطح مشخص می شود که در چه جمعیتی از حضور نماتد ، خسارت وارد شده به عملکرد میزبان اقتصادی می باشد وکشاورز باید با اعمال راهکار های مدیریتی ،کاهش عملکرد محصول را تقلیل بخشد .و در این طرح نیز مهم، شناخت ارتباط بین عملکرد محصول و یا رشد با تراکم جمعیت اولیه نماتد است .
اخذ تدابیر مدیریت نماتد ها ، نیازمند توانایی پیش بینی خسارت های مورد انتظار از یک جمعیت نماتد معین است(Barker et al,1985).
در این آزمایش دو رقم مارفونا و سانته که در الگوی کشت استان همدان توسط زارعین کاشته می شود مورد بررسی قرار گرفتند.
به خوبی روشن است که افزایش تراکم جمعیت نماتد ها می تواند به طور فزاینده ای روی محصول تاثیر بگذارد
بیشتر نماتد ها به طور نسبی تکثیر کندی دارند . به ویژه برای گونه هایی که به ریشه حمله می کنند ،ارتباط مناسبی بین تراکم جمعیت در زمان کاشت و رشد محصول و عملکرد وجود دارد . وقتی که میزان گیاهان آلوده در نظر گرفته شود ، ولی رشد جمعیت بسیار سریع باشد ، فاکتورهای محیطی و دیگر عوامل می توانند تاثیر زیادی در سطح واقعی خسارت داشته باشند . در این آزمایش فاکتور های محیطی به طور نسبی در شرایط اپتیمم بوده است و علائم آلودگی روی گیاهان در تیمار هایی با تراکم بالا آن قدر نا محسوس بوده است که تاثیر عوامل محیطی لحاظ نگردید .
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
خسارتی که در مزارع به دست می آید ، اغلب به مقدار زیادی با آن ها که در گلخانه حاصل می شوند
متفاوت است .
(Barker and Noe,1987;Trudgill,1992)
می توان جمعیت اولیه را در شرایط گلخانه به مقدار دقیق تری سنجید ؛ولی ممکن است از نظر کمی و کیفی از جمعیت های موجود در مزرعه متفاوت باشد.فعال بودن جمعیت اولیه ،مرحله ی سنی و توزیع .(Ferris,1984) جمعیت در ارتباط با ریشه گیاه نیز ممکن است متفاوت باشد
گیاهان با رشد مناسب در گلخانه دارای تراکم بیشتری از ریشه در هر گرم خاک هستند و اغلب فاقد اثرات عوامل محیطی بوده و از نظر تحمل در مقایسه با گیاهان مورد کشت در مزرعه متفاوت می باشند . برای بدست آوردن اطلاعات واقعی عملکرد ،بسیاری از گونه های گیاهی در گلدان به مقدار زیادی رشد می کنند و گیاهان در گلخانه اغلب به صورت منفرد رشد می یابند ،در صورتی که در مزرعه قسمت هوایی گیاهان به هم می رسند و با یک دیگر هم پوشانی دارند . در این آزمایش رقم سانته با توجه به مورفولوژی ، به صورت منفرد رشد کرده و دارای ساقه های نسبتا ظریف بوده ،که این فاکتور در مورد رقم مارفونا کمی متفاوت تر بوده است ؛ این رقم دارای ساقه های ضخیم تر و برگ ها ی درشت تری بوده و در فضای گلخانه با یک دیگر هم پوشانی داشته اند . این مشاهدات منجر به اثبات این نتیجه شده است که علی رغم فعالیت های جمعیت نماتدی به طور کلی رقم مارفونا وزن تر بیشتری نسبت به رقم سانته در شرایط نسبتا یکسان داراست .
اعمال خسارت مربوط به عملکرد گیاه و تراکم نماتد برای ایجاد تدابیر مدیریتی اساسی است .به ویژه وقتی بر آورد شود که روش های کنترل مفید خواهد بود .قرار دادن هزینه های کنترل و ارزش محصول بر اعمال خسارت ،پیچیدگی تجزیه را افزایش می دهد(Trudgill,1986). آستانه ی اقتصادی بر اساس تراکم جمعیت نماتد تعریف می شود که در آن ارزش خسارت ایجاد شده ی جمعیت ، معادل هزینه ی کنترل است (Ferris,1987). به منظور تعیین آستانه ی خسارت اقتصادی ، باید پتاسیل عملکرد و در غیاب نماتد ها ،میزان خسارت گیاهی ، اثر روش کنترل روی جمعیت اولیه ، هزینه ی انجام و ارزش عملکرد محصول در جمع برسی شود .در آزمایش انجام شده در رقم سانته ، این نتیجه اثبات شده است که این رقم سیب زمینی در برابر جمعیت های نماتدی تلقیح شده مقاوم می باشد و در میزان عملکرد شاهد و تیمار اختلاف معنی داری وجود نداشته است .در رقم مارفونا نیز در فاکتور های رشدی به استثنای وزن اندام هوایی که در تیمار های آخر اختلافات معنی دار داشته اند ، شاهد اختلافات معنی داری نبوده ایم .
حد آستانه خسارت اقتصادی ناشی از نماتد طلایی سیب زمینی کمتر از ۲۰ تخم در هر گرم خاک است (Evans and Stone,1977) که به ازای هر تخم در گرم خاک ، ماکزیمم کاهش محصول حدود ۲۲ تن در هکتار مشاهده شده است (Brown and Sykes,1983).
ماگی(Magi,1971) گزارش کرد که ارقام حساس و مقاوم سیب زمینی باعث تحریک تفریخ تخم نماتد های سیست سیب زمینی می شوند. در این آزمایش مشاهده گردید که رقم سانته در مقایسه با رقم مارفونا مقاوم بوده است و در این رقم