فصل سوم :
روش تحقیق
فصل سوم
روش تحقیق
دستیابی به هدفهای علم یا شناخت علمی میسر نخواهد بود، مگر زمانی که با روش شناسی درست صورت پذیرد. روش شیوه پیش رفتن به سوی یک هدف است، روش لازمه دانش است و هیچ دانشی بدون روش قابل تصور نیست، اعتبار دستاورهای هر دانش نیز به ایقان روش یا روش های وابسته است که در آن مورد استفاده قرار میگیرد. (ساروخانی، ۱۳۸۶: ۲۴)
روش پژوهش
در این پایان نامه از روش پیمایشی که رایج ترین و گسترده ترین شکل پژوهشهای اجتماعی میباشد مورد استفاده قرار گرفته است.
پیمایش روشی است برای بدست آوردن اطلاعاتی درباره دیدگاهها و باورها و نظرات و رفتارها یا مشخصات گروهی از اعضای یک جامعه آماری از راه انجام تحقیق یا میتوان گفت پیمایش مجموعهای از روش های منظم و استاندارد است که برای گردآوری اطلاعات درباره افراد، خانوادهها و یا مجموعههای بزرگ تر مورد استفاده قرار میگیرد و گردآوری اطلاعات از طریق پرسش ار افرادی که بطور منظم انتخاب شده و در گروههایی نمونه دسته بندی شدهاند صورت میگیرد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
تعریف عملیاتی متغیرها
فرضیه اول:
فرصتهای سایبری باعث از بین رفتن موانع ساختاری (اتمیزه کردن، قطع ارتباطات، کاهش منابع مالی) موفقیت جنبشهای اجتماعی می شود
متغیر مستقل:
فرصتهای سایبر
متغیر وابسته:
موانع ساختاری موفقیت جنبشهای اجتماعی، ایجاد ساختارهای ملموس
فرضیه دوم :
فرصت های سایبری امکان گستردهای را برای استفاده از ساختارهای ملموس(انتقال هنجارها و ارزشهای بدیل) برای رهبران و جنبشهای سیاسی فراهم میآورد و این در موفقیت جنبشها تاثیر میگذارد.
ابزار گردآوری اطلاعات
در این پژوهش جهت جمع آوری اطلاعات دانشجویان از پرسشنامه استفاده شده، این پرسشنامه حاوی ۴۱ سوال بسته و ۲ سوال باز میباشد.
جامعه آماری
جامعه آماری این پژوهش با توجه به امکاناتی که برای انجام آن موجود بوده است و با توجه به ماهیات پیچیده و نخبه گرایانه آن کل جامعه آماری مورد مطالعه یعنی تمامی دانشجویان کارشناسی ارشد جامعه شناسی دانشگاه آزاد اسلامی واحد گرمسار به تعداد ۱۵۰ نفر تا بهمن ماه سال ۱۳۸۹ میباشند.
حجم نمونه آماری
همانگونه که قبلا شرح داده شد با توجه به ماهیت نمونه کل جامعه آماری مورد پرسش قرار گرفتهاند که تعداد آنها ۱۵۰ نفر تا بهمن ماه سال ۱۳۸۹ بوده اند. اما در واقع، کار محقق همواره آن است که در محدوده امکانات تحقیق به بالاترین دقت احتمالی دست یابد بدین معنا که گاه محدودیتها و واقعیتهای موجود، امکان دست یابی به تمامی اهداف مورد نظر را از محقق سلب میکنندودر پژوهش حاضر نیز برای دستیابی به دادههای مورد نیاز، پرسش نامه طراحی شده در اختیار همه پاسخگویان قرار گرفت تا با توجه به احتمال عدم بازگشت برخی از پرسش نامه ها، دادههای مورد نیاز از حجم نمونه آماری مطلوب حاصل گردد. در مجموع تعداد ۱۵۰ پرسش نامه در بین جامعه آماری توزیع گردیدو تقریبا ۱۰۰ درصد از کل جامعه اماری ما پرسش نامه این پژوهش را دریافت کردند. اما علیرغم پیگیریهای فراوان که وقت بودجه و انرژی بسیار زیادی نیز مصروف آن گردید، به علت وجود نوعی بی میلی و عدم رغبت به همکاری در بین جامعه آماری، فقط تعداد ۱۳۰ پرسش نامه به محقق باز گردانده شد.
روش انتخاب نمونه آماری
تقریبا تمام جامعه آماری این پژوهش، پرسش نامه تحقیق را دریافت کردهاند و بدین معنا، از بین جامعه آماری دست به انتخاب نمونهای زده نشده است تا به روش خاصی برای انتخاب نمونه آماری نیاز باشد. مع الوصف، پاسخ نامههای بازگشت شده تا حد زیادی به شرایط مطلوب نظر ما که معرف بودن نمونه آماری از جامعه آماری است نزدیک است.
روشهای سنجش و تکنیکهای آماری مورد استفاده
پرسشنامه پژوهش نیز از چند دسته سوال تشکیل شده است که به فراخور نوع پرسش مورد نظر، از شیوههای سنجش و تکنیکهای آماری مناسب برای تحلیل دادههای مربوط به آنها بهره جستهایم. این تکنیکها عبارتند از طیف لیکرت، بررسی نسبتها بصورت درصد و ضریب همبستگی پیرسون و ضریب رگرسیون در مورد چرایی به کارگیری طیف لیکرت بایستی به این نکات اشاره کنیم که به چند دلیل استفاده از طیف لیکرت در این پژوهش مناسب تشخیص داده شد. اول آنکه طیف لیکرت امکان سنجش نسبتا دقیق گرایشات پاسخگویان را با بهره گرفتن از تعداد اندکی از گویهها فراهم میکند.
دوم آنکه در این طیف ارزش گویههای ارائه شده از طریق نظرات واقعی خود پاسخگویان سنجیده میشود و نه نظرات محقق (طیف بوگاردوس)یا داوران (طیف تورستن)، در نتیجه نتایج حاصله از دقت و اعتبار مناسبی برخوردار است. (رفیع پور ۱۳۸۰: ۲۶۱)
سوم آنکه در این طیف ارزش گویهها هم وزن تلقی میشوند و این امر کار محقق در استخراج دادهها و نتیجه گیری از آنها را ساده میسازد.
چهارم آنکه با بهره گیری از این طیف میتوان علاوه بر سنجش موافقت یا مخالفت پاسخگویان با یک مساله، میزان و شدت و ضعف این موافقت با مخالفت را نیز بطور نسبی ازریابی کرد، و آنگونه که خواهیم دید این امر از اهمیت زیادی برای ما برخوردار است. (Reliability)
پایایی گویه ها:
Scale: ALL VARIABLES
به منظور تحلیل پایایی گویههای این تحقیق، گویههای تحقیق از طریق آزمون کرونباخ ارزیابی گردیده که نتایج حاصله به شرح زیر میباشد.
Case Processing Summary | |||
N | % | ||
Cases | Valid | ۱۰۳ |