۶۰.۹۱۱۳
۸۷.۵۱۰۲
۷۳.۷۵۸۰
اگر به جدول (۵-۶) با دقت نگاهی بیفکنیم متوجه خواهیم شد که سطر مربوط به ۵ مشتری دارای نرخ بهبود ۱۰۰ است زیرا همانطور که قبلا گفتیم (با توجه به جدول (۵-۵)) نرخ بهبود روشهای دیگر صفر است.
نرخ بهبود روش پیشنهادی نسبت به روشهای GA، PSO وHPSO را در شکل (۵-۷) میتوان ملاحظه نمود.
شکل(۵-۷): نمودار نسبت نرخ بهبود روش پیشنهادی
از نمودار شکل (۵-۷) به این نتیجه میرسیم که الگوریتم روش پیشنهادی نسبت به روشهای دیگر، برای ۵ مشتری دارای بیشترین نرخ بهبود و برای ۱۰ مشتری دارای کمترین نرخ بهبود میباشد؛ این حقیقت را میتوان با توجه به شکل (۵-۶) نیز متوجه شد؛ از آنجا که نمودار روش پیشنهادی در شکل (۵-۶) برای ۵ مشتری با تفاوت زیادی از سه روش دیگر قرار گرفته است، در شکل (۵-۷) نیز در بالاتر از دیگر نمودارها قرار دارد و نمودار روش پیشنهادی در نمودار شکل (۵-۶) برای ۱۰ مشتری که با تفاوت کمتری نسبت به دیگر روشها است نیز پایینترین نمودار شکل (۵-۷) میباشد.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
اگر بخواهیم نمودار شکل (۵-۷) را به صورت جزئیتر مورد بررسی قرار دهیم، درمییابیم به دلیل اینکه مقادیر نرخ بهبود روشهای GA، PSO وHPSO برای ۵ مشتری که از رابطه (۵-۱) بدست آمدند دارای مقدار یکسان (صفر) بودند بنابراین نرخ بهبود روش پیشنهادی نسبت به این روشها که از رابطه (۵-۲) حاصل شد نیز دارای مقدار یکسان (صد) میباشد؛ همچنین میتوان گفت که نمودار مربوط به ۵ مشتری برای روش پیشنهادی دارای بهبود ۱۰۰ درصد نسبت به سه روش دیگر است و باز میتوان به این نتیجه رسید که به دلیل تفاوت قابل ملاحظهی نمودار روش پیشنهادی در نمودار شکل (۵-۶) برای ۵ مشتری میباشد.
نتیجه گیری
از نمودارها و مقادیر بدست آمده به وسیله الگوریتم روش پیشنهادی و مقایسه آنها با مقادیر و نمودارهای سه روش (GA، PSO،HPSO) ارائه شده در مقاله پایه به این نتیجه میرسیم که الگوریتم روش پیشنهادی توانسته است نسبت به روشهای این مقاله، مقادیر بهینهتری را تولید کند. الگوریتم پیشنهادی نه تنها از روش GA موجود در مقاله دارای هزینه کمتر یا به عبارت دیگر بهینهتر است بلکه توانسته است بهینهتر بودن خود را نسبت به دو روش دیگر (PSO وHPSO) نیز به اثبات برساند. در تمامی مقادیر مربوط به ۵ مشتری، روش پیشنهادی کارایی بالایی را از خود نشان داده است. کارایی الگوریتم پیشنهادی با سه روش فراابتکاری دیگر مورد مقایسه قرار گرفت؛ نتایج بدست آمده برتری الگوریتم پیشنهادی را نسبت به الگوریتمهای دیگر نشان میدهد.
فصل ششم
نتیجه گیری
نتیجه گیری و پیشنهادهای آینده
در نظر گرفتن شرایط عدم قطعیت برای مساله VRP امروزه از اهمیت بسزایی برخوردار است چرا که این مساله را به دنیای واقعی نزدیکتر مینماید و در نهایت کاربرد آن را توسعه میبخشد. پایدار بودن جوابهای مساله در شرایط عدم قطعیت سبب کاربردیتر کردن VRP و نزدیکسازی آن به مسائل دنیای واقعی میگردد.
با توجه به اینکه برآورده کردن تقاضای مشتریان یکی از اهداف زنجیره تامین میباشد، چگونگی برخورد با میزان نامشخص آن به مسـاله VRPSD کمک می کند تا در برآورده کردن میـزان خواسته های مشتری به گونه ای عمل کند که علاوه بر ارضاء تقاضای مشتریان، اهدافی همچون مسافت، زمان و… نیز کمینه گردد.
در این پژوهش ما روشی را با بهره گرفتن از الگوریتم ژنتیک ارائه دادیم که هنگام قرارگیری در شرایط عدم قطعیت از جمله مقدار نامشخص تقاضا، علاوه بر حفظ بهینگی، جوابهای پایداری برای مساله فراهم می کند. تابع هدفِ تعریف شده در این روش از سه جزء تشکیل شده است که دو جزء آن سعی در مینیمم کردن مسافتهای طی شده دارد که مربوط به هزینه های سفر میباشد و جزء دیگر آن که برای کـمینهسازی میزان جریمه ناشی از عدم برآورده کـردن میزان تقاضای مشتری تـلاش می کند، با هزینه های عدم سرویس به مشتریان در ارتباط است. همچنین به منظور ارزیابی نتایج، مساله VRPSD به صورت جداگانه برای سه گروه از مشتریان در اندازه های ۵، ۱۰ و ۱۲ مشتری حل شده است. سپس نتایج روش پیشنهادی با روشهایی از قبیل: «الگوریتم ژنتیک»، «بهینهسازی ازدحام ذرات» و «بهینهسازی ازدحام ذرات ترکیبی» مورد مقایسه قرار گرفت. با بررسی نتایج مشخص شد که پاسخ مساله برای اندازه ۵ مشتری دارای کارآیی بسیار زیادی است و همانطور که از نمودارهای آن مشخص است، این اندازه نیز از نرخ بهبود بیشتری نسبت به سه روش دیگر برخوردار است.
کار آینده بر روی تجزیه و تحلیل در مورد مسائل پیچیدهتر تمرکز دارد. استفاده از الگوریتم پیشنهادی برای مسائل پیچیده دنیای واقعی در مقیاسهای وسیعتر یکی از موضوعات تحقیق ما در آینده خواهد بود. برای تحقیقات آینده، الهام از مباحث ما یکی از موضوعات پیشنهاد شده در جهت تلاش برای رسیدگی به بیش از یک جنبه از عدم قطعیت در یک مساله با حفظ پایداری جواب میباشد.
پیوستها
کد برنامه مسیریابی وسایلنقلیه
این کد مربوط به برنامه مسیریابی وسایلنقلیه با تقاضای تصادفی است که جواب های پایداری را با در نظر گرفتن تقاضای نامشخص مشتریان بدست می آورد. این کد در برنامهMatlab 7.12.0 (R2011a) نوشته و اجرا شده است.
برنامه اصلی با نام gapermutation.m میباشد که در داخل آن توابع زیر صدا زده می شود:
تابع create_permutations.m : این تابع وظیفه ایجاد جمعیت را بر عهده دارد.
تابع traveling_salesman_fitness.m : محاسبه میزان برازندگی هر کروموزوم بر عهده این تابع میباشد.
تابع crossover_permutations.m : انجام عمل ادغام در این تابع صورت میگیرد.
تابع mutate_permutations.m : عمل جهش کروموزوم ها بر عهده این تابع است.
تابع traveling_salesman_plot.m : در نهایت بهینهترین مسیر توسط این تابع رسم میگردد.
کد مربوط به برنامه اصلی (gapermutation.m)
%% Genetic Algorithm Permutation
clc;
clear
%_____________________________________________________________________
%% initialize variable
maxgeneration=20;
%% generate random locations of cities
cities =10;
locat = zeros(cities,2);
locat(1,1) = 35;
locat(1,2) = 29;
locat(2,1) = -14;
locat(2,2) = -4;
locat(3,1) = 35;
locat(3,2) = -29;
locat(4,1) = -10;
locat(4,2) = -35;
locat(5,1) = -10;
locat(5,2) = -60;
locat(6,1) = 0;
locat(6,2) = 24;
locat(7,1) = -34;