رابطه (۳-۱۹)
پتاسیم = ) ( (میلیگرم در لیتر قرائت دستگاه – میلیگرم در لیتر شاهد) × ۲۰ - میلیگرم در لیتر پتاسیم نمونه
۳-۲-۵- ذخیره کربن آلی و ارزش اقتصادی آن:
مقدار ترسیب کربن بر حسب تن در هکتار براساس فرمول زیرمحاسبه شد (Razakamanarivo et al, 2011):
رابطه(۳-۲۰) Soct/h=(BDi×Ci×(۱-%Stone)×ti) BDi چگالی ظاهری بر حسب ،Ci درصدکربن آلی، %Stoni درصد سنگلاخی و Ti عمق خاک بر حسب
در نهایت با توجه به اینکه هر تن کربن در هکتار ۶۷/۳ تن دیاکسید کربن میباشد (عاقلی کهنهشهری، ۱۳۸۲) و مقدار محاسبه شده را در میانگین نرخ مالیات (۴/۶۵ دلار) که برابر با ۲/۶۸۸۱۱۹ ریال میباشد ضرب شد و ارزش اقتصادی را برآورد گردید.
۳-۲-۶-تجزیه تحلیل داده ها:
داده ها در نرم افزارEXCEL به عنوان بانک اطلاعاتی ذخیره شد. تجزیه تحلیل داده های اندازه گیری شده از نمونههای خاک، برگ و خصوصیات کمی و کیفی رویشی از نرم افزار Spss18 استفاده گردید. جهت مقایسه گونه ها برای داده های پارامتری از آنالیز واریانس یک طرفه، OneWay ANOVA ( داده های ناپارامتری از آزمون کروسکال والیس) و مقایسه میانگین گروهی با استیودنت-نیومن- کولز SNK استفاده شد. همبستگی پیرسون جهت بررسی رابطه خطی داده ها خاک و ترسیب کربن مورد استفاده قرار گرفت و برای کلیه آنالیزهای آماری. نوع رگرسیون انتخابی در این مطالعه رگرسیون گام به گام میباشد. به منظور ارزیابی گونه های مختلف و انتخاب بهترین گونه بر پایه معیارهای چندگانه، تحلیل سلسله مراتبی (AHP) در قالب نرم افزار Expert choice انجام شد.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳-۲-۷-ساختار تحلیل سلسله مراتبی AHP[58]
AHP به عنوان معروفترین و مناسبترین روش MCDM[59]برای اولویت بندی و تصمیم گیری میباشد. در واقغ تصمیم گیری چند معیاره یک چهار چوب نوید بخش برای ارزیابی مسائل چند بعدی و متناقض است که بطور واضح در مورد آنها قضاوت می کند. این تکنیک شامل روش های گوناگونی از قبیل:Multi-criteria Value Function (MCVF)،Goal Programming،Outranking theory، Multi-attribute utility (MAUT)و Analytival Hierarchy Process میباشد، که معروفترین روش آن فرایند تحلیل سلسله مراتبی است (۲۰۰۴Herath,). فرایند سلسله مراتبی(AHP) برای اولین بار توسط توماس الساعتی در سال ۱۹۸۰ مطرح شد، در واقع تحلیل سلسله مراتبی این روش یکی از جامعترین سیستم های طراحی شده برای تصمیم گیری با معیارهای چندگانه است، زیرا این تکنیک امکان فرموله کردن مسئله را بصورت سلسله مراتبی فراهم می کند و همچنین امکان در نظر گرفتن معیارهای مختلف کمی و کیفی را دارد (قدسیپور،۱۳۸۵).
اولین گام در فرایند تحلیل سلسله مراتبی، ایجاد یک ساختار کلی میباشد که در آن هدف، معیارها و گزینه ها نشان داده شوند (شکل۳-۵). سپس ساختار را همراه با جدول پیوست۱ و جدول پیوست۲ برای الوبیتبندی ارسال گردید از واقفان به این موضوع خواسته شد که از با توجه به شکل ۳-۵ و جدول پیوست۲، جدول پیوست۱ را تکمیل نمایند و در صورت ترجیح سطر به ستون از عدد صحیح استفاده نمایند. و از اطلاعات جمع آوری شده در این تحقیق برای ارزش دهی و تکمیل جدول پیوست ۳ استفاده گردید، در نهایت با توجه به اطلاعت به دست آمده از جدول پیوست۱ و از جداول مانند پیوست۳، وزن معیارها (از روش میانگین حسابی) و وزن نسبی تودهها به ازای هر معیار محاسبه و از تلفیق آنها وزن نهایی (وزن مطلق) برای هر کدام از تودهها در نرمافزارAHP محاسبه گردید. معیارها وزن دهی شدند (قدسی پور، ۱۳۸۵). لازم به ذکر است به دلیل جامعه بودن اطلاعات و کمبود متخصص در زمینه همه عوامل اندازه گیری شده از ذکر زیرمعیارها خود داری شده ولی در اصل اطلاعات هر کدام از معیارها که در ذیل نیز اشاره خواهد شد از زیرمعیارهای مختلف به دست آمده است و علت ان به دو دلیل است یکی به درخواست خود متخصصین و دیگری براساس جامعه نگر بودن هدف کلی در این تحقیق میباشد. معیارهای مورد نظر در این پژوهش شامل: میانگین خصوصیات رویشی (درصد زندهمانی، درصد تاج پوشش و درصد سلامت)، میانگین شاخص های تنوع زیستی (شاخص تنوع فی، یکنواختی و غنا منهینک)، میانگین عناصر اصلی خاک (N, P, K)، ترسیب کربن خاک و میانگین بازجذب عناصر اصلی (N, P, K) میباشند.
شکل ۳-۵: ساختار کلی از هدف، معیار و گزینه ها
فصل چهارم
نتایج
۴- نتایج
۴-۱-خصوصیات کمی و کیفی تودههای مورد بررسی
۴-۱-۱- مشخصات کیفی
نتایج آزمون ناپارامتری(کروسکال-والیس) برای خصوصیات کیفی اختلاف معنیداری را در بین گونه ها نشان داد، که نتایج در جدول ۴-۱ ذکر شده است.
جدول۴-۱: نتایج آزمون ناپارامتری(کروسکال-والیس) خصوصیات کیفی
تمایل | شاقولی | سلامت | |
Chi- sq | ۱/۱۵۵ | ۱۸/۱۲۵ | ۱۲/۱۵۰ |
Df | ۳ | ۳ | ۴ |
Sig | ۰۰/۰ | ۰۰/۰ | ۰۰/۰ |