- مشاهده و یادداشت[۵۷]
- مصاحبه های عمقی[۵۸]
- شیوه های فرافکن[۵۹] [۲۳].
در پژوهش حاضر از روش پرسشنامه برای گرد آوری داده ها استفاده شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
پرسشنامه را می توان به صورت زیر تعریف نمود: ابزار قالبی برای دستیابی مستقیم به اطلاعات از طریق پاسخگو راجع به رفتار، خصوصیات جمعیتی، سطح آگاهی و نگرش ها، باور و احساسات (۴۳)
۳-۶-۱ روایی ابزار جمع آوری داده ها
اعتبار (روایی) به ارتباط منطقی، بین پرسش های آزمون و مطلب مورد سنجش اشاره دارد. وقتی گفته می شود آزمون، روایی دارد به این معنا است که پرسش های آزمون به طور دقیق آنچه را که مورد نظر می باشد، می سنجد. اعتبار جنبه های مختلف دارد و ارتباط بین پرسش و آزمودنی با توجه به کلیه جنبه های آن حاصل می شود. در صورتی که این ارتباط وجود نداشته باشد اعتبار به وجود نمی آید.
اعتبار انواع مختلفی دارد:
- اعتبار محتوایی
- اعتبار ساخت
- اعتبار درونی
- اعتبار بیرونی
- اعتبار صوری
- اعتبار ملاکی
- اعتبار سازه
- اعتبار استقرایی
- اعتبار همخوان
- اعتبار وفاقی
- اعتبار همگرا
- اعتبار تعریفی
- اعتبار افتراقی
- اعتبار تفکیکی
- اعتبار تجربی
- اعتبار عاملی
- اعتبار نمونه گیری
- اعتبار وابسته به قوانین طبیعی
- اعتبار ترکیبی
- اعتبار ویژگی
- اعتبار افزایشی
در پژوهش حاضر از روش نظر سنجی از خبرگان (۵ خبره) روایی پرسشنامه ها سنجیده شده است.
۳-۶-۲ پایایی ابزار جمع آوری داده ها
پایایی یک ابزار اندازه گیری، عبارت است از درجه ثبات، همسانی و قابلیت پیش بینی آن در اندازه گیری هر آنچه اندازه می گیرد. این کیفیت، در هر نوع اندازه گیری، یک امر اساسی است.
دامنه ضریب اعتبار از صفر تا یک است. اکثر سازندگان آزمون و محققان اگر ضریب پایایی ۰٫۹۰ یا بیشتر را به دست آورند احساس رضایت می کنند اما از ضریب کمتر از ۰٫۷۰ ناراضی می شوند. پایایی یک آزمون تا حدی تابع طول آزمون است. هر چه طول آزمون بیشتر باشد، پایایی آن بیشتر است. پایایی تا حدی تابع ناهمگنی گروه نیز است. ضریب پایایی با افزایش گستردگی یا ناهمگنی آزمودنی هایی که در آزمون شرکت می کنند افزایش می یابد. بر عکس ، هر چه گروه نسبت به ویژگی ای که اندازه گیری میشود همگن تر باشد، ضریب پایایی کمتر خواهد بود.
برای سنجش پایایی روش های مختلفی وجود دارد که از جمله آنها موارد زیر است:
- پایایی مجدد یا باز آزمایی
- اجرای فرم های همتا
- پایایی آزمون های موازی
- دو نیمه کردن آزمون
- روش کودر
- روش ریچاردسون
- روش آلفای کرونباخ
مشهورترین ضریب اعتبار از طریق یکبار اجرای آزمون توسط کرونباخ ارائه شده است که به ضریب آلفای کرونباخ معروف است. این روش برای محاسبه هماهنگی درونی ابزار اندازهگیری از جمله پرسشنامه به کار میرود. در این ابزار پاسخ هر سئوال میتواند مقادیر عددی مختلف را اختیار کند. [۳۸].
در این پژوهش برای سنجش پایایی هر دو پرسشنامه از روش محاسبه آلفای کرونباخ استفاده شده است.
۳-۷ روش تجزیه و تحلیل داده ها (اطلاعات)