ج) گروه تحت I/R دریافت کننده کوئرستین (I/R+Quercetin) :
در این گروه تمام شرایط همانند گروه I/R بود، با این تفاوت که دو ساعت قبل از آزمایش، تزریق داخل صفاقی کوئرستین را به میزان ۳۰ میلی گرم به ازای هر کیلوگرم وزن بدن دریافت می کردند.
۵- اندازه گیری غلظتهای کرآتینین ، اوره و الکترولیتها در پلاسما و ادرار
غلظتهای کرآتیتین، نیتروژن اوره در نمونه های پلاسما و ادرار در آزمایشگاه بیمارستان نمازی شیراز همگی توسط دستگاه اتوآنالیزر ( Prestinge, Biolis 241 – ژاپن) اندازه گیری شدند. غلظت کرآتینین پلاسما ([Cr]p) و ادرار ([Cr]u ) بر اساس واکنش آن با پیکرات قلیایی با روش ژافه (اندازه گیری مستقیم) تعیین می شد و واحد آن بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر (mg/dl) بود.
غلظت نیتروژن اوره پلاسما ([UN]p) و ادرار ([UN]u) بر اساس واکنش آن با دی استیل منوکسید با روش اندازه گیری مستقیم تعیین گردیده است و واحد آن بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر است.
با بهره گرفتن از دستگاه فیلم فتومتر ( PHF-140; Biocode Hycel, Massy Cedex- فرانسه) غلظتهای سدیم و پتاسیم نمونه های پلاسما) [Na+]p&[K+]p و ادراریu ([K+]u &[Na+]اندازه گیری شدند.
۶) محاسبه ی پارامترهای عملکرد کلیه :
پارامترهای مورد نظر برای بررسی عملکرد کلیه بر اساس غلظتهای پلاسمائی و ادراری سدیم ، پتاسیم ، کرآتینین و نیتروژن اوره و با بهره گرفتن از فرمولهای زیر انجام گرفته است.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
میزان جریان ادرار ( Vo ) برحسب میکرولیتر بر دقیقه در گرم وزن کلیه (µL/min.gkw) :
حجم ادرار در دوره کلیرانس (میلی لیتر) ×۰ ۱۰۰
Vo = ______________________________
مدت دوره کلیرانس (دقیقه) × وزن کلیه(گرم)
میزان فیلتراسیون گلومرولی (GFR) بر حسب میکرولیتر بر دقیقه در گرم وزن کلیه (µL/min.gkw) :
غلظت کراتینین ادرار × میزان جریان ادرار (میکرولیتربردقیقه در گرم وزن کلیه)
GFR = ______________________________________________
غلظت کراتینین پلاسما
دفع مطلق سدیم (UNaVO) بر حسب میکرومول بر دقیقه در گرم وزن کلیه (µL/min.gkw) :
غلظت سدیم ادرار ( میکرومول بر میلی لیتر) × میزان جریان ادرار(میلی لیتر بر دقیقه در گرم وزن کلیه UNaVo=
دفع نسبی سدیم( FENa) بر حسب درصد(٪) :
دفع مطلق سدیم ×۱۰۰
FENa= ————————————————————————–
میزان فیلتراسیون گلومرولی(میلی لیتر بر دقیقه در گرم وزن کلیه) ×غلظت سدیم پلاسما
دفع مطلق پتاسیم (UKVO) بر حسب میکرومول بردقیقه درگرم وزن کلیه (µmol/min.gkw):
غلظت پتاسیم ادرار (میکرومول در میلی لیتر)×میزان جریان ادرار (میلی لیتر بردقیقه در گرم وزن کلیه( UKVO =
دفع نسبی پتاسیم (FEk)برحسب درصد (%)
FEk=——————————————————————————
دفع مطلق پتاسیم ×۱۰۰
میزان فیلتراسیون گلومرولی (میلی لیتر بر دقیقه درگرموزن کلیه) × غلظت پتاسیم پلاسما
روش های آماری
مقادیر غلظت های پلاسمایی و پارامترهای عملکرد کلیه به صورت میانگین± خطای معیار (Mean±SEM ) ارائه و تمام تجزیه و تحلیل های آماری با بهره گرفتن از نرم افزار آماری SPSS Version 11/5 و با در نظر گرفتن سطح معنی دار <0/05 Pانجام می پذیرفتند. جهت مقایسه درون گروهی پارامترهای عملکردی کلیه بین دوره کنترل با سایر دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد از آزمون one away Anova for repeated measurment و برای تعیین میزان دقیق معنی دار بودن از آزمون LSD استفاده شد. همچنین جهت مقایسه بین گروهی مقادیر پارامترهای مورد مطالعه در دوره های مختلف از آزمون آنالیز واریانس یکطرفه و بدنبال آن آزمون دانکن استفاده گردید.
فصل سوم
الف ) مقایسه یافته های پلاسمایی
جداول ۵-۱ مقادیر هر متغیر در طی دوره های مختلف آزمایش و تفاوت آنها را با مقدار کنترل در هر گروه و همچنین تفاوت با مقادیر دوره های معادل در گروهSham را نشان می دهند.
۱)کرآتینین پلاسما) [Cr]p) بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر
یافته های ارائه شده در جدول شماره ۱ بیانگر آن است که در گروه Shamمقادیر کرآتینین پلاسما در انتهای دوره های ایسکمی و خون رسانی مجدد با مقدار آن در انتهای دوره کنترل برابر بودند. در گروه I/R، مقدار کرآتینین پلاسما در انتهای دوره کنترل با مقدار آن در گروه Sham تفاوت آماری معنی داری نداشت و در انتهای دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد مقادیر کرآتینین پلاسما نسبت به دوره کنترل (به ترتیب P<0/05وP<0/01 ) و نسبت به دوره های معادل در گروه Sham (به ترتیب۰/۰۱ P< و P<0/001) افزایش داشتند. در گروه I/R+Quer مقدار کرآتینین پلاسما در انتهای دوره کنترل با مقدار آن در دوره معادل در گروه Sham اختلاف آماری معنی داری نداشت. اما مقادیر کرآتینین پلاسما در انتهای دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد نسبت به میزان آن در دوره های معادل در گروه Shamافزایش نشان دادند) هر دو P<0/01)، همچنین مقادیر آن در انتهای دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد نسبت به دوره کنترل در این گروه افزایش داشتند (به ترتیب P<0/05 وP<0/01).
۲) نیتروژن اوره پلاسما([UN]P) بر حسب میلی گرم بر دسی لیتر
جدول شماره ۲ نشان می دهد، مقادیر نیتروژن اوره پلاسما، در گروه Shamدر انتهای دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد نسبت به مقادیر آن در انتهای دوره کنترل افزایش داشتند (به ترتیب P<0/05و P<0/01). در گروه I/R، مقادیر نیتروژن اوره پلاسما، در انتهای دوره های ایسکمی و خونرسانی مجدد نسبت به مقدار آن در انتهای دوره کنترل (P<0/05 و P<0/01) و دوره های معادل در گروه Sham افزایش داشتند (هر دو P<0/01). در گروه دریافت کننده دارو مقادیر نیتروژن اوره پلاسما در انتهای دوره های کنترل، ایسکمی و خونرسانی مجدد با مقدار آن در دوره های معادل در گروه Sham تفاوت چندانی نداشتند، در حالیکه مقدار نیتروژن اوره پلاسما در انتهای دوره خونرسانی مجدد نسبت به مقدار آن در انتهای دوره کنترل در همین گروه افزایش داشت (P<0/01).
جدول۱: مقادیر کرآتینین پلاسما در گروه ها و دوره های مختلف
زمان گروه های آزمایشی |
انتهای دوره کنترل |
انتهای دوره ایسکمی |
انتهای دوره خون رسانی مجدد |