موقعیتی
اقتصادی
شکل۹-۲- مدل مفهومی تحقیق (اقتباس از مدل باتلر، مدل دلبری و جمعبندی محقق)
مدل خلاصه شدۀ مدل دلبری (۱۳۸۶) و مدل باتلر(۱۹۸۰) میباشد، و با توجه به اینکه مقصد انتخاب شده یک مقصد نوظهور در نظر گرفته شده و با استنباط از مدل چرخۀ عمر مقصد باتلر در مراحل اولیه رشد میباشد؛ عوامل اقتصادی، اجتماعی فرهنگی، بازار، موقعیتی، جاذبهها، تسهیلات و خدمات گردشگری، زیرساختها و عناصر سازمانی به عنوان عوامل مؤثر بر توسعه گردشگری آن در نظر گرفته شده است.
۹-۲)آشنایی با شهر بوکان به عنوان مطالعه موردی تحقیق
۱-۹-۲) ویژگیهای جغرافیای تاریخی و وجه تسمیه شهر بوکان
شهرستان بوکان حدود ۳۰۰۰ سال قبل تحت نام ایزیرتو، پایتخت تمدن ماننایان بوده است. بوکان هویت تاریخی خود را از قلعه باستانی قلایچی در مجاورت روستای قلایچی در ۸ کیلومتری شمال شرقی بوکان به وام گرفته است که بازمانده یکی از مراکز بسیار مهم تمدن (ماناها) در هزاره اول پیش از میلاد مسیح در حوزه شمال غرب ایران است. آثار این تمدن بسیار قابل توجه بوده و نمونههایی از آثار به تاراج رفتهاش در موزههای جهان از قبیل موزه توکیو و موزه ارومیه دیده میشود. این تمدن در مناطق کردنشین در شمالغربی ایران سکنی داشتهاند. وجه بارز هنر ماننایی ظرافت و زیبایی وصف ناپذیر آن است که در تمدنهای معاصر آنها کم نظیر است. هنر معروف آنها ساخت آجرهای لعابدار بودهاست. آجرهایی با طرحهای رنگین که طرح آنها پس از گذشت حدود ۳۰۰۰ سال تقریباً سالم باقی ماندهاند. شهرستان بوکان به پادگان اشکانیان و ساسانیان نیز منتسب میباشد؛ زیرا، تپه های خاکستری نشانگر آتشکدههای عهد زرتشت میباشد.
بوکان در دوره ناصرالدین شاه آبادی کوچکی بیش نبوده است، به طوری که تعداد خانوارهای آن به بیش از ۱۴ خانوار نمیرسید و جمعیت آن حدود ۱۲۰ نفر بوده است. در آن زمان سردار عزیز خان مکری وزیر جنگ دوران صدارت امیر کبیر، بوکان را به مبلغ ۹۰۰ تومان از ایل خالکی خریداری نمود و بعد از آن سیف الدین خان مکری حکمرانی مناطق موکریانی را به دوش کشید. طبق روایات بعد از مرگ عزیز خان، پسرش سیف الدین خان، وضعیت مناسب شهر بوکان را پسندید و دلبستگی خاصی نسبت به این شهر و چشمه آن پیدا کرده است. شور این دلبستگی باعث شد که قلعه سردار را در جوار چشمه مشهور این شهرستان؛ یعنی، حوض بزرگ (حوضه گه وره) بنا نماید که به نماد شهری بوکان مبدل شد.
درباره واژه بوکان نظریه های بسیاری مطرح شده است و بیشتر پژوهشگران بر این باورند که این واژه کردی است. در لغت نامه دهخدا آمده است بوکان نعلی است آهنین که در برف در پای کنند. در تاریخ رشیدی نام یکی از خانوادههای مغول است. مهمترین تحلیل و نظریه علمی درباره شهر بوکان توسط انور سلطانی پژوهشگر و نویسنده کرد ارائه شده است که می تواند سرآغازی برای پژوهشهای علمی زبان شناسی باشد طبق این نظریه کلید این موضوع کلمه “بگ یا بغ” است بگ یا بغ خدای ملتهای باستانی بوده که پیش از آمدن زرتشت در سرتاسر سرزمین هند تا غرب ایران زیستهاند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
بعضیها بر این باورند که « بو » به معنی سرزمین و « کان » به معنی معدن است و بوکان به معنی سرزمین معدن است. اما باور غالب درباره نام این شهر این است که واژه بوکان از دو کلمه « بوک » به معنی عروس و «ان» علامت جمع تشکیل شده و بوکان به معنای « عروسان » میباشد. زیرا این شهر به دلیل دارا بودن آب و هوای مطبوع و باغهای زیبا، سرسبز و خرم، همانند عروسی زیبا در میان کوههای سر به فلک کشیده نمایان بوده است و همچنین بخاطر داشتن جایگاه سهراهی، بیشتر روستائیان پیرامون آن، هنگام عروسی که عروسشان را از یک آبادی به آبادی دیگر می بردهاند از میان بوکان می گذشتند و در پیرامون استخر آب آن به رقص و پایکوبی میپرداختهاند.
شهرستان بوکان از دیر باز محل سکونت اقوام ساکن در سلسله جبال زاگرس بوده و آثار فراوانی از آنان باقی مانده است. قدیمیترین آثاری که تاکنون باقی مانده و در این منطقه شناسایی شده بقایای مربوط به دوره های نئولتیک، دالما و کالکولتیک میباشد که آثار فوق در تپههای قرهگویز (دالما ۴۸۰۰ -۴۱۰۰ ق م )، تپه ترکمانکندی (نئولتیک، کالکولتیک)، تپه ناچیت و قره کند (عصر برنز)، گرده شین ( هخامنشی)، گرد تپه (اشکانی و ساسانی)، یافت شده است.
۲-۹-۲)موقعیت و ویژگیهای جاذبههای گردشگری و آثار باستانی شهر بوکان
شهرستان بوکان از کانونهای اصلی تمدن کهن ایرانی است که در این رهگذر آثار و بناهای تاریخی فراوانی از آنها به جای مانده است. در این راستا عمدهترین آثار با ارزش تاریخی موجود در حوزه نفوذ شهر بوکان عبارتند از:
مقبره سردار
گنبد سردار واقع در پارک ملت که با معماری سنتی بنا شده است. از جمله آثار ارزشمند و تاریخی باقیمانده دوره قاجاریه در شهر بوکان به شمار می آید. این گنبد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده و زیر بنایش در سطح ۱۹۸ متر مربع، دارای یک گنبد مرکزی، ایوان و دو دهلیز در طرفین میباشد. مصالح بکار رفته در این بنا در قسمت پی از سنگ لاشه به صورت تفلیسی و دیوارها، گنبد و طاقهایش از آجر چهارگوش میباشد. ضلع جنوبی که ورودی این بنای خشتی را تشکیل میدهد، دارای ایوانی با دو ستون سنگی است که زیبایی خاصی به این مجموعه بخشیده است. مقبره مذکور مدفن خانواده سردار عزیز خان مکری داماد امیرکبیر و فرمانده کل قشون ناصرالدین شاه قاجار میباشد که مورد توجه امیرکبیر بوده است.
حوضخانه بزرگ بوکان (حه و زه گه وره)
در شهر بوکان چند چشمه جوشان وجود داشته است که مرحوم سردار سیف الدین خان مکری در سال ۱۲۸۵ ه.ق حوض بزرگی را جهت ساماندهی این آبها و تأمین آب شرب شهر ایجاد کرده است. ابعاد آن ۲۵*۲۰ متر، عمق آن در حدود ۴ متر و ظرفیت آن ۱۰۰۰ متر مکعب میباشد. منبع اصلی آب حوض بوکان، بلندیهای طرف شرق و کوه نعل شکن (ناله شکینه) میباشد. خانم ژارژ دمرگان در کتاب تاریخ غرب ایران نقل می کند “هنگام غروب وارد بوکان شدیم؛ دهی است که دریاچه بسیار خوبی داشت و آب زلالی از آن جاری بود تحقیق کردیم :گفتند قریه ای است از مرحوم سردار عزیز خان که الان ملک پسرش سیف الدین خان است". در آن زمان حوض کل آب شهر را تأمین میکرد، بعدها به دلیل مسائل امنیتی و بهداشتی روی حوض را با سوله پوشاندند. لازم به ذکر است که آب این حوض هنوز هم یکی از منابع تأمین آب شهری این شهرستان میباشد.
خانواده سرداران بوکان
خانواده سرداران، از نوادگان بداق سلطان هستند که در سده دهم هجری شمسی فرمانروای موکریان بوده اند. سردار عزیز خان موکری فرزند محمد سلطان موکری در روستای نستان در حومه شهر سردشت به دنیا آمد. او که از مردان برجسته دوره قاجار و داماد امیر کبیر بوده است سالها سردار کل سپاه ایران بود، سردار عزیز خان مردی با کفایت، متواضع، بخشنده، جوانمرد، زیرک، با استعداد و اهل گذشت بود. عزیز خان تا حدی بر ناصر الدین شاه قاجار تأثیر داشته است که شاه بعد از کدورتی که با او پیدا می کند مینویسد:
عزیزا بیا تا عزیزت کنم همه ملک ایران کنیزت کنم
سردار سیف الدین خان موکری فرزند سردار عزیزخان موکری پس از مرگ پدرش از طرف ناصر الدین شاه به حکومت موکریان منصوب گردید. او مردی کاردان و زیرک بوده و به عمران و آبادانی دیار خود علاقه فراوان داشته است. حوض بزرگ بوکان از یادگارهای این سردار برجسته و نامدار موکریانی است. ژاک دومورگان که در سال ۱۸۹۱ میلادی به کردستان آمد در مورد او نوشت : “منطقه موکری از تمام کردستان متمدنتر است و سیف الدین خان مهربانترین و مهمان نوازترین کردهاست". سردار محمد حسین خان سومین سردار و پسر سیف الدین خان، جانشین او بود و به مقام فرمانداری کل منطقه موکریان رسید. دفاع او از حق مردم منطقه موجب شد دولت عثمانی که در آن زمان قسمت اعظم مناطق کردنشین را تحت کنترل داشت، به مخالفت با او برخیزد. سرانجام سردار محمدحسین خان توسط دولت عثمانی در شهر مراغه اعدام شد. مقبره های سردار عزیز خان و سردار سیف الدین خان موکری در قبرستان بقعه سید حمزه در شهر تبریز میباشد و همچنین آرامگاه سردار محمد حسین خان موکری در گنبد سردار شهر بوکان میباشد.
قلعه سردار
سردار عزیز خان مکری وزیرجنگ ناصرالدین شاه قاجار در سال ۱۲۸۵ ه.ق اقدام به احداث یک قلعه در کنار حوضخانه بوکان نمود. قلعه سردار باتوجه به قدمتش در فهرست آثار ملی ایران ثبت نگردیده است. قلعه سردار بر بالای تپهای به ابعاد تقریبی ۶۰*۵۰ متر که قسمتی از آن خاک دستی کوبیده بوده و با ارتفاع سیزده متری از خیابان مجاور، با بهره گرفتن از مصالح ساروج، خاک رس، خاک سفید، آجر ۲۰*۲۰ سانتیمتر و چوب ساخته شده است. طول قلعه ۳۰ متر، عرض آن ۲۵ متر و دارای شش شاه نشین بوده که بر روی ۹ ستون سنگی به ارتفاع ۲ متر و قطر یک متر قرار داشتند. قلعه دارای سردابی بود که در داخل حوض و فواره قرار داشت و آب این فضا از چشمهای که نزدیک ۱۱ متر پایینتر از قلعه واقع شده است تأمین میشد. در دو گوشه شرقی و غربی این قلعه در بالای برجهای مرتفع منشوری شکل آن دو کنگره فلزی نصب شده است که شکوه و عظمت خاصی را به قلعه بخشیده بود. درسالهای ۱۲۵۰ تا ۱۳۰۶ هجری شمسی از این قلعه به عنوان محل سکونت خاندان مکری و به عنوان مرکزی حکومتی شناخته میشد. در سالهای ۱۳۲۵ تا ۱۳۵۱ ه .ش از قلعه مذکور به عنوان شهربانی، پست و مدرسه استفاده میشده است تا اینکه در سال ۱۳۶۱ کل قلعه را ویران کردند و دیگر اثری از آن باقی نماند و اکنون از تپه به عنوان پایگاه بسیج استفاده می شود.
مسجد حمامیان
بر دامنه کوه و بر کرانه رودخانه سیمینه رود (تاتائو) روستایی به نام حمامیان واقع شده است. حمامیان در حدود سه کیلومتری شمال غربی شهرستان بوکان قرار دارد و یکی از روستاهای قدیمی آن شهرستان به شمار می آید. وجه تسمیه آن وجود حمام قدیمی در این محل بوده که مورد استفاده روستاهای اطراف بوده است. این مسجد قبل از جنگ جهانی دوم در سال ۱۳۲۸ هجری بنا شده است، فاقد کتیبه است و لیکن با توجه به فرم معماری مسجد، قدمت آن مربوط به دوره قاجاریه میباشد. مؤسس آن مرحوم « محمود آقا ایلخانی زاده » و معمار آن شادروان « معمارباشی مراغهای » بوده است. بنای مسجد با پلان مربع شکل در ابعاد ۱۴*۱۴ متر و به صورت تک گنبدی و چهار طاق بزرگ با گوشه سازی، گنبد مرکزی را در ارتفاع ۱۲ متری بر روی خود نگه داشته است. ورودی مسجد در ضلع شمالی واقع شده است.
تپه باستانی قلایچی
روستای قلایچی در ۱۲ کیلومتری شمال شرقی شهر بوکان قرار دارد. برای اولین بار در سال ۱۳۶۳ ه.ش کاوشهای باستانشناسی به سرپرستی"اسماعیل یغمایی” صورت گرفت و آثاری از هزاره اول ق.م در اثر این حفاریها نمایان گشت. از جمله آثار به دست آمده در آن فصل، آجرهای منقوش و معبدی به شکل صلیب است که برخی از دیوارهای آن را با گل اخری رنگ آمیزی کرده بودند. بعدها عملیات حفاری در سالهای ۱۳۷۹ و ۱۳۸۰ شمسی صورت گرفت و هم اکنون نیز ادامه دارد. از دیگر آثار به دست آمده در این تپه علاوه بر معبد مرکزی، برجها و دیوارهای مربوط به آن، حیاط سنگ فرش، پلههایی که به این حیات متصل می شود، اتاقهایی با اندود گل اخری و نقاشیهایی با رنگهای سیاه و آبی و آجرهای منقوش دارای موضوعات انسانی، هندسی و گیاهی است. با توجه به مدارک سفالی و آثار موجود به نظر میرسد که این مجموعه مربوط به دوره حکومتی مانا در شمالغرب ایران باشد.
مسجد جامع بوکان
مسجد جامع بوکان در بخش مرکزی و قدیمی شهر و در کنار تپه قدیمی، مشهور به تپه قلعه قرار گرفته است. این اثر با طول و عرض ۲۵*۳۰ متر دارای شانزده گنبد که بر روی نه ستون قرار گرفته، احداث شده است. که ۶ عدد از این ستونها از سنگهای آهکی تراشدار مربوط به بنای اولیه اثر میباشد ولی چهار گنبد آجری و سه عدد از ستونها با تیرآهن و روکش سیمانی در گسترش بعدی مسجد در سال ۱۳۴۵ ساخته شده اند. تاریخ تأسیس مسجد جامع ۱۳۱۰ هجری است و معمار این بنا مرحوم « علی اصفهانی » از معماران ماهر و چیره دست آن زمان بوده است. این بنا در حال حاضر به عنوان محل برگزاری نماز جمعه بوکان مورد استفاده اهالی شهر قرار میگیرد.
صنایع دستی بوکان
عمده صنایع دستی شهرستان بوکان شامل موارد زیر میباشد:
قالیبافی: (در طرحهای۳ ترنج، هراتی و سایر طرحهای کردی افشار) نقوش موجود در بافتهها مستقیماً از عوامل طبیعی مانند کوه، رود، درخت، آتش و… الهام گرفته شده اند.
سجادهبافی: انواع سجاده از نوع جاجیم و گلیم با طرحهای ساده یا طرحهایی مخصوص (شبیه طرح محراب)؛
پارچهبافی: بدلیل علاقه اقوام کرد به حفظ سنن و آداب و رسوم سنتی خود و پیروی از هویت فرهنگی خاصی که به آن پایبند هستند تولید پارچه مخصوص لباس کردی که “بوزو” نامیده می شود توسط دستگاههای پارچه بافی معمول است روش کار بدین صورت است که استاد کار پس از دریافت پشم ریسیده شده و گرفتن سفارش اقدام به چلهکشی و ماسوره پیچی نخ ها نموده و با توجه به ابعاد محصول مورد سفارش و نوع بافت آن از شانههای مختلفی استفاده می نماید سپس با به حرکت درآوردن ماکو به کمک دست (که در داخل آن ماسوره حاوی نخ های پود قرار داده) و استفاده از پا برای ایجاد درگیری نخهای پود و تار، عمل بافت را انجام می دهد عرض دستگاههای بافندگی از ۲۰ تا ۶۵ سانتی متر متفاوت است. عرض ۲۰ سانت بیشتر برای تهیه پارچه لباسهای کردی معمول است و بطور متوسط از ۲۲ متر آن یکدست لباس محلی کردی تهیه میگردد. در برخی موارد نوعی پارچه توری برای تهیه پشه بند نیز تولید می شود که نخهای آن بسیار ظریفتر از پارچه معمولی است.
حصیر بافی: بافت حصیر با ساقه گندم و جو که قبلاً خیس و انعطافپذیر شده است توسط دست وبدون استفاده از ابزارخاصی از دیگر محصولات صنایع دستی این منطقه است حصیر تولید شده مصارف مختلفی از قبیل زیرانداز، پرده سایهبان و تزئین دارد.
نمدمالی،گیوهدوزی، سفالگری، مجسمهسازی، نقاشی، خراطی چوب، پولکدوزی و منجوقدوزی از سایر صنایع دستی این شهرستان میباشند.
۳-۹-۲) تسهیلات و خدمات گردشگری شهر بوکان
شهرستان بوکان در سال ۱۳۹۲ دارای یک هتل و ۳ واحد مهمانپذیر درجه ۲ است و با داشتن ۷۱ تخت، ۰۷/۳ درصد از تختهای واحدهای اقامتی استان را تشکیل میدهد.
بر اساس آمار سال ۱۳۷۹شهرستان بوکان دارای ۱ بیمارستان با ۱۴۰تخت (۱۶/۴ درصد از کل بیمارستانهای استان) و (۷۶/۳ درصد از تختهای بیمارستانی استان) و دارای ۱۲ مرکز بهداشتی درمانی (۴۱/۶ درصد از مراکز بهداشتی درمانی استان) که ۷ واحد آن شهری و ۵ واحد آن روستایی است میباشد. مرکز اورژانس شهرستان بوکان در سال ۱۳۸۰ افتتاح شد که با ۲ آمبولانس بصورت شهری جادهای فعالیت می کنند.
جدول ۸-۲- تعداد و وضعیت تسهیلات و خدمات گردشگری شهر بوکان در سال ۱۳۹۲
ردیف | تسهیلات و خدمات گردشگری |