میانگین درصد
روان گسستگی
۱۱
۲۶%
۵/۰%
۴/۸%
تاخیر عقلی
۷
۲۸%
۴/۲%
۲/۱۰%
روان دردمندی
۸
۷%
۶/۵%
۹/۲۶%
روان آزردگی
۴
۹/۷%
۲%
۵%
تعریف جرم
جرم یا بزه عبارت است از عملی که قانون را نقض کند. به بیان دیگر هر عملی که دارای دو شرط زیر باشد، جرم است:
رفتاری که بیش از حد قابل قبول مخرب باشد.
رفتاری که کنترل آن از طریق احکام غی رسمی به تنهایی، دشوار باشد (ستوده و همکاران، ۱۳۹۰).
از نظر دورکیم، فعلی که حالات قوی و مشخص وجدان جمعی را مورد تعرض قرار دهد، جرم محسوب می شود. از نظر امانوئل کانت: بزه یا جرم پدیده ای است زیانبخش و بزهکار کسی است که دستورات اخلاقی را زیر پا می گذارد و در نتیجه نظم اخلاقی را دچارآشفتگی می کند (اردبیلی، ۱۳۸۹).
گیدنز، کجروی را نا همنوایی با هنجار ها یا مجموعه هنجار های معینی که توسط تعداد قابل ملاحظه ای از مردم در اجتماع یا جامعه ای پذیرفته شده است (گیدنز، ۱۳۸۲).
همچنین مطابق با قانون: هر عمل یا ترک عملی که در قانون برای آن مجازات تعیین شده باشد جرم محسوب می شود (ماده ۲ قانون مجازات اسلامی).
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
علاوه بر کجروی و بزه، اصطلاح دیگری که مترادف جرم محسوب می شود انحراف است که اریکسون آن را انحراف عملی می داند که مردم احساس می کنند باید به آن واکنش نشان دهند و در مورد آن اقدام کنند و در واقع انحراف، رفتاری است که با هنجار های اجتماعی همنوایی ندارد (صدیق سروستانی، ۱۳۸۷).
انواع جرم
تقسیم بندی های متنوعی برای انواع جرم وجود دارد، سیگل (۲۰۰۰)، جرم را در چهار گروه عمده قرار می دهد:
جرایم خشونت آمیز: شامل قتل، سرقت مصلحانه، ضرب و جرح شدید.
جرایم مالی: شامل اعمالی است که برخلاف قانون جنایی بوده و مبتنی بر کسب سود و یا اضرار به مال غیر، بدون توسل به زور است، مانند سرقت، خیانت در امانت، صدور چک بلامحل.
جرایم یقه سفید و سازمان یافته: جرایم یقه سفید شامل فعالیت های غیرقانونی افرادی است که در بخش های مرفه تر جامعه هستند و جرایم سازمان یافته به فعالیت های هماهنگ یافته ای اطلاق می گردد که بسیاری از ویژگ یهای سوداگری متعارف را دارند اما غیرقانونی محسوب می شوند مانند رشوه، اختلاس، کلاه برداری های مالیاتی.
جرایم علیه نظم عمومی و اخلاق: شامل آن دسته از اعمال غیرقانونی می شود که بهبودی عمومی جامعه را تهدید می کند و اصول اخلاقی پذیرفته شده رابه چالش می کشند، مانند همجنس بازی، فحشاء یا روسپی گری و استفاده از موادمخدر.
ستوده و همکاران (۱۳۸۱) نیز جرم را به چهار دسته تقسیم کرده اند: جرم های جانی، جرم های مالی، جرم های بدون قربانی، جرم های دولتمندان و قدرتمندان.
جرم های جانی:
جرم های جانی عبارت است هر گونه جرمی که در آن مجرم به طرف مقابل خود آسیبی مثل مرگ یا زخمی شدن و امثال آن وارد کند و اغلب خشونت و رفتارهای ضد اجتماعی در این گروه مشاهده می شود.