۵-۴- پیشنهادها ۶۵
۵-۴-۱- پیشنهادها و توصیه های کاربردی ۶۵
۵-۴-۲- پیشنهاد برای پژوهشهای آتی ۶۶
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
۵-۵- محدودیت های پژوهش ۶۶
منابع و مآخذ ۶۸
پیوستها ۷۱
فهرست جدولها
عنوان
جدول ۳-۱- نمونه آماری
جدول ۳-۲- متغیرهای تحقیق
جدول۴-۱- شاخص های توصیفی متغیرهای پژوهش
جدول ۴-۲- آزمون کولموگروف- اسمیرنوف جهت بررسی نرمال بودن متغیرها
جدول ۴-۳- آزمون مانایی ( ایستایی ) متغیرهای پژوهش
جدول ۴-۴- نتیجه آزمون F ( چاو )
جدول ۴-۵- نتیجه آزمون هاسمن
جدول۴-۶- بررسی همبستگی متغیرهای پژوهش
جدول ۴-۷- آزمون فرضیه اول
جدول ۴-۸- آزمون فرضیه دوم
چکیده
هدف از نگارش پژوهش حاضر بررسی تاثیر ریسک محیط بر نسبت بدهی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشد. روش تحقیق مورد استفاده در این پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی است و در این تحقیق از مدل رگرسیون تک متغیره برای آزمون فرضیهها استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش، شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در قلمرو زمانی سال ۱۳۸۸ الی ۱۳۹۲ میباشد. به این منظور تعداد ۵۶۰ شرکت در بورس اوراق بهادار تهران انتخاب گردید که از این تعداد تنها ۶۷ شرکت شرایط مناسب برای این پژوهش را داشتند .در این تحقیق نسبت بدهی را به عنوان معیار ساختار سرمایه در نظر گرفته است وجهت محاسبه و آماده سازی دادهها از نرم افزارSPSS استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان میدهند ریسک اقتصادی بر نسبت بدهی تاثیر معکوس و ریسک بازار بر نسبت بدهی تاثیر مثبت و مستقیم دارد.
واژگان کلیدی: ریسک بازار، ریسک اقتصادی، نسبت بدهی و بورس اوراق بهادار تهران
فصل اول
کلیات
۱-۱- مقدمه
گذر از اقتصاد توسعه نیافته به توسعه یافته، نیازمند سرمایه گذاری است. هدایت سرمایه های مردم به سوی بازارهای سرمایه، مستلزم جلب اعتماد سرمایه گذاران است. برای این منظور، سرمایه گذاران نیازمند اطلاعاتی هستند که به آنها در انتخاب بهترین سرمایه گذاری و مناسبترین سهام یاری رساند.
آنچه که تأمین کنندگان مالی را تشویق میکند تا منابع خود را در فعالیت مشخصی بکار اندازند، عملکرد مطلوب آن فعالیت است که به دنبال آن، ارزش شرکت ودر نتیجه ثروت سهامداران افزایش مییابد. سودآوری و عملکرد مطلوب یک شرکت، ثروت صاحبان سهام و اعتباردهندگان را تحت تأثیر قرار میدهد، این در حالیست که این دو گروه (سهامداران و اعتباردهندگان) دارای تضاد منافع با یکدیگر بوده و به سودآوری و عملکرد شرکت از دیدگاه های متفاوتی توجه میکنند، در این راستا بررسی همه جانبه و کلی عوامل اثرگذار بر عملکرد شرکت ضروری به نظر میرسد، برخی از این عوامل ناشی از محیط فعالیت شرکت میباشند که در سطوح کلان، صنعت و خود شرکت میتوانند مؤثر بر کارایی و سودآوری شرکت باشند. به دنبال محیط فعالیت شرکت، سیاست های تدوین شده توسط مدیریت عالی نیز مؤثر میباشند. نسبت بدهی نیز از طریق هزینه سرمایه و ریسک ناشی از وام گیری میتواند بر عملکرد شرکت تأثیرگذار باشد(چاسوس و السن[۱]،۲۰۰۷)
۱- ۲- بیان مسئله
سرمایهگذاری تحت شرایط عدم اطمینان، از مهمترین مقوله هایی است که از دیرباز توجه متخصصین مدیریت مالی را به خود جلب کرده است. سرمایهگذاران هنگام تصمیم به سرمایهگذاری، عوامل مختلفی را در نظر میگیرند. رشد و شکوفایی اقتصاد هر کشوری به سرمایه گذاری و برنامه ریزی مناسب بستگی دارد، هدایت صحیح جریان های نقدی به سمت سرمایه گذاری های مناسب باعث رشد اقتصادی، افزایش تولید ناخالص ملی، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد سرانه و نهایتاً رفاه عمومی خواهد شد. بدون شک عمده ترین اقدام در جهت تشویق مردم به سرمایه گذاری یا خرید سهام شرکت ها، بهبود شاخص های عملکرد و کاهش ریسک شرکت ها میباشد(چاسوس و السن،۲۰۰۷).
از این رو عمده ترین اقدام، در جهت تشویق مردم به سرمایهگذاری در فعالیت های تولیدی یا خرید سهام شرکت ها، ایجاد تعادل بین بازدهی و ریسک اینگونه سرمایهگذاریها در مقایسه با سایر سرمایهگذاریهای غیرمولد میباشد. در بازار سرمایه، سرمایهگذاران سعی دارندکه حتی الامکان پس اندازهای خود را در سرمایهگذاری هایی صرف کنند که بیشترین بازدهی را داشته باشند اما در این راستا به ریسک مربوط به سرمایهگذاری نیز توجه دارند و در صورتی ریسک را متحمل میشوندکه از بابت آن بازده بیشتری عایدشان شود. در این مورد، ایجاد محیطی مناسب برای سرمایهگذاریهای سالم و مولد و تقویت بازار سرمایه از مهمترین اقداماتی است که میتواند توسط دستاندرکاران اقتصاد کشور انجام گیرد. محیط اقتصادی شرکت ها نقش تعیین کننده و غیر قابل انکاری در اثرگذاری بر عملکرد شرکت دارند. ریسک محیط بر اساس انواع ریسک هایی که شرکت در نتیجه فعالیت خود با آن ها روبرو میشود تعریف میگردد. انواع ریسک ها و مخاطراتی که موفقیت یک شرکت را تهدید میکنند به دلیل عدم اطمینان- های ناشی از محیط خارجی و یا داخلی خود شرکت است. ریسک میتواند ناشی از سیاست ها و عوامل کلان اقتصادی یک کشور مانند خصوصی سازی، تولید ناخالص داخلی و غیره و یا سیاست های اتخاذ شده در سطح خود شرکت ها از قبیل نحوه تأمین مالی، سیاست های نقدینگی، پتانسیل رشد شرکت و غیره باشد(سینائی،۱۳۸۶).
در این میان نسبت بدهی بیانگر آنست که شرکت چگونه منابع مالی مورد نیاز خود را تأمین میکند: بدهی یا حقوق صاحبان سهام؟برای مدیران اهمیت دارد که نسبت بدهی را به صورتی تعیین کنند که ضمن حداکثر نمودن ارزش شرکت، هزینه تأمین سرمایه نیز حداقل باشد، البته باید توجه شود که تصمیمات تأمین مالی شرکت ها تحت تأثیر محیط خارجی شرکت و خط مشی شرکت میباشد .نسبت بدهی تأثیر به سزایی در سودآوری و عملکرد بهینه شرکت ها دارد. امروزه درجه بندی شرکت ها از لحاظ اعتباری تا حدود زیادی به نسبت بدهی آنان وابسته است و در واقع مبنای تولید و ارائه خدمات، به نحوه تأمین و مصرف وجوه مالی وابسته است. از طرفی نسبت بدهی هرشرکت هشدار اولیه ای درباره میزان مضیقه مالی شرکت است و لازم میباشد در برنامه ریزی استراتژیک شرکت ها و تعیین عوامل موثر بر کارایی تأمین مالی آنان مورد توجه جدی باشد. لذا پژوهش حاضر با در نظر گرفتن نسبت بدهی واسطه است در اثرگذاری بر عملکرد شرکتها، به بررسی این موضوع میپردازد که عوامل محیط یا بعبارتی ریسک محیط چه تأثیری بر نسبت بدهی شرکتها دارد؟(چاسوس و السن،۲۰۰۷).
۱-۳- اهمیت و ضرورت پژوهش
با نگاهی کوتاه به تاریخچه بورس در جهان، مشخص میشود که قریب پانصد سال از تشکیل اولین بورس میگذرد، ولی کشور ما دارای تجربه ای چهل و چند ساله است. لذا باید از تجربیات بازارهای سهام موفق جهانی استفاده کرد. پرداختن به امر تحقیقات و انجام تجزیه و تحلیل های همه جانبه در خصوص بازارهای اوراق بهادار جهانی، سر عت رشد و شکوفایی این بازار را که یکی از ابزارهای اصلی و پر اهمیت مقوله خصوصی سازی است، تحقق میبخشد. سوابق بورس های معروف جهان نشان میدهد که در طی عمر خود توانسته اند خدمات ارزنده- ای به اقتصاد ملی خود و در جهت اهداف اقتصادی ارائه دهند و حتی در جهت اهداف سیاسی و مقاصد استعماری از این گونه بازارها استفاده شده است. همه مسائل پیش گفته در راستای داشتن بورسی قوی و قابل اعتماد میسر میشود. سرمایهگذاران در صورتی که اطمینان پیدا میکنند سرمایهگذاری آنها نتیجه بخش است، اقدام به این کار میکنند. رشد وشکوفایی اقتصاد هر کشور به سرمایهگذاری و برنامه ریزی مناسب بستگی دارد، هدایت صحیح جریان های نقدی به سمت سرمایهگذاری های مناسب، رشد اقتصادی، افزایش تولید ناخالص ملی، ایجاد اشتغال، افزایش درآمد سرانه و نهایتاً رفاه عمومی را در پی خواهد داشت. بدون شک عمده ترین اقدام در جهت تشویق مردم به سرمایهگذاری یا خرید سهام شرکت ها، بهبود عملکرد و کاهش ریسک شرکت ها میباشد. در این میان عوامل مختلفی وجود دارند که میتوانند بر عملکرد شرکت ها تأثیر گذار باشند(چاسوس و السن،۲۰۰۷).
آنچه که تأمین کنندگان مالی را تشویق میکند تا منابع خود را در فعالیت مشخصی بکار اندازند، عملکرد مطلوب آن فعالیت است که به دنبال آن، ارزش شرکت و در نتیجه ثروت سهامداران افزایش مییابد.یکی از ویژگی های بازارهای نو ظهور امروز، توجه به پارامتر سرمایه و روش های مؤثر بر حفظ و ایجاد ارزش شرکت و مدیریت ریسک شرکت در بازار های تأمین مالی است. ضرورت این امر داشتن آگاهی جامع نسبت به جایگاه شرکت در بازارهای مالی و نیز محیط پیرامون اثرگذار بر عملکرد شرکت های مختلف است. (چاسوس و السن،۲۰۰۷).
۱-۴- اهداف پژوهش
۱-۴-۱- هدف اصلی پژوهش:
- شناخت تاثیر ریسک محیط بر نسبت بدهی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
۱-۴-۲- اهداف فرعی پژوهش :
- شناخت تاثیر ریسک اقتصادی بر نسبت بدهی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
- شناخت تاثیر ریسک بازار بر نسبت بدهی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران
۱-۵- فرضیه های پژوهش
۱-۵-۱ فرضیه اصلی پژوهش:
- ریسک محیط بر نسبت بدهی تاثیر معنا داری دارد.
۱-۵-۲- فرضیه های فرعی پژوهش:
- ریسک اقتصادی بر نسبت بدهی تاثیر معناداری دارد.
- ریسک بازار بر نسبت بدهی تاثیر معناداری دارد.
۱-۶- قلمرو پژوهش
قلمرو موضوعی: پژوهش حاضر به بررسی تاثیر ریسک محیط بر نسبت بدهی شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران پرداخته است.
قلمرو مکانی: شرکتهای پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران میباشند.