با ادامه افزایش تغییرمکان، المانهای بیشتری از هسته به تنش تسلیم رسیده و حتی تنشهای بزرگتر از تنش تسلیم را تحمل می کنند. در این مرحله غلاف به عنوان یک عضو فشاری نقش عمدهای در تحمل بارهای وارده دارد.
ادامه روند افزایش تغییرمکان همچنان ادامه پیدا می کند تا لحظهای که مقدار تغییرمکان به ۶۳۹۵/۰ سانتیمتر میرسد. در این مرحله مطابق شکل ۴-۴۱ در چند نقطه از غلاف مقدار تنش از تنش تسلیم تجاوز کرده و غلاف دچار تسلیم موضعی می شود. این تنش بزرگ در غلاف ناشی از اتکای هسته به غلاف میباشد. مقدار تنش غلاف در هر گام به شکل کمانشهای هسته و نحوه اتکای آن به غلاف بستگی دارد.
شکل ۴-۴۱: تجاوز تنش در غلاف از حد تسلیم
در این مرحله هسته تنشهای بزرگتر از تنش تسلیم را تجربه می کند و تغییرشکلهای هسته مطابق شکل ۴-۴۲ میباشد.
شکل ۴-۴۲: تغییرشکل هسته در تنشهای بزرگتر از تنش تسلیم
با استخراج نیروهای وارده به هسته و غلاف در هر مرحله از اعمال تغییرمکان میتوان نمودار نیرو-تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند مقاوم در برابر کمانش (NBRB) را رسم کرد. برای رسم این نمودار، نیروهای گرهی همه المانها را به دست آورده و با داشتن تغییرمکانهای متناظر هر مرحله نمودار نیرو- تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش مطابق شکلهای ۴-۴۳ تا ۴-۴۵ رسم می شود.
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
شکل ۴-۴۳: نمودار نیرو- تغییرمکان هسته
شکل ۴-۴۴: نمودار نیرو- تغییرمکان غلاف
شکل ۴-۴۵: نمودار نیرو- تغییرمکان مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش
با دقت در نمودار نیرو-تغییرمکان مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش، سیر صعودی نمودار در لحظهای که غلاف وارد عمل شده است و به عنوان یک عضو فشاری درصدی از نیروهای وارد به مهاربند را تحمل می کند، کاملاً مشهود است.
در ادامه مطابق شکل ۴-۴۶ با رسم نمودار نیرو-تغییرمکان مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش در کنار نمودار هسته و غلاف و مشاهده رفتار مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش در نرمافزار ANSYS میتوان صحت تئوری بیانشده در این فصل را اثبات کرد.
شکل ۴-۴۶: مقایسه رفتار NBRB با هسته و غلاف
بررسی مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش با روشهای طراحی
در این فصل نخست روش طراحی بر اساس سطح عملکرد سازهای بیان شد و در ادامه به تفصیل به بیان مفهوم ضریب مقاومت پرداخته شده و در انتها با تعریف زلزلههای خفیف، متوسط و شدید، رفتار مطلوب مهاربند تحت هر کدام از این زلزلهها بیان شد. در این بخش با توجه به نمودار نیرو-تغییرمکان بهدست آمده برای مهاربند جدید مورد مطالعه، به بیان معیارهای طراحی سطح عملکرد و رفتار مهاربند تحت این معیارها مورد بررسی قرار میگیرند.
اگر چنانچه مطابق شکل ۴-۴۷ مجدداً رفتار مهاربند جدید مورد مطالعه رسم شده و سطوح مختلف عملکرد لرزهای بر روی شکل مشخص شود، میتوان نتایج زیر را استنباط کرد:
شکل ۴-۴۷: رفتار مهاربند NBRB و تأمین سطوح مختلف عملکرد
در سطح عملکرد سکونت بدون وقفه که به ازای ضریب رفتار R=8 به دست می آید، بایستی اعضای سازهای و غیر سازهای بدون آسیب به باربری خود ادامه دهند. با توجه به محاسبات انجام شده در بخش قبل، نیروی وارد به مهاربند جدید در این سطح عملکرد، حداکثر برابر میباشد. با توجه به اینکه در این مرحله هسته در محدوده خطی خود میباشد، تغییر مکان متناظر با این نیرو برابر خواهد بود با:
با مراجعه به شکل ۴-۴۷ میتوان به این نتیجه رسید که در این سطح عملکرد فقط هسته مهاربند جدید نقش باربری را به عهده داشته و هنوز به بار کمانشی خود نرسیده است. بنابراین این مهاربند سطح عملکرد سکونت بدون وقفه را به ازای زلزلههای رایج تامین می کند.
در سطح عملکرد ایمنی جانی انتظار میرود که اعضای باربر جانبی دچار کمانش و یا تسلیم شده و نقش باربری خود را از دست دهند. در این مرحله هسته دچار کمانش کلی اولر شده است، ولی ایجاد غلاف در پیرامون هسته، از کمانشهای بزرگتر هسته جلوگیری کرده و تاب تحمل هسته به ازای نیروهای بزرگتر از این نیرو نیز فراهم شده است. همچنین در این مرحله غلاف وارد عمل شده و به عنوان یک عضو باربر محوری به همراه هسته عمل خواهد کرد و ادامه روند باربری مهاربند جدید ادامه خواهد یافت. بنابراین میتوان مشاهده کرد که مهاربند در سطح عملکرد ایمنی جانی نیز به خوبی معیارهای طراحی را تامین کرده است.
در سطح عملکرد جلوگیری از فروریزش انتظار میرود که سازه سختی جانبی خود را از دست داده و فقط اعضای باربر قائم تحمل بار می کنند. ولی در تئوری مطرح شده برای این مهاربند جدید انتظار میرود که اعضای باربر جانبی سازه همچنان به تحمل بار خود ادامه دهند. با بررسی رفتار مهاربند جدید، همانطوریکه انتظار میرود در این مرحله با وارد عمل شدن غلاف به عنوان یک عضو فشاری و تحمل درصدی از بار فشاری وارد بر مهاربند، سیستم جدید تحمل بارهای بزرگتر را نیز داشته است. بنابراین در زلزلههای شدیدتر مهاربند جدید بدون از دست دادن مقاومت خود همچنان به باربری جانبی سازه ادامه داده و مانع از فروریزش سازه خواهد شد.
فصل پنجم:
بررسی پارامتری مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش
۵-۱٫ مقدمه
در فصل چهارم مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش به صورت کامل تشریح شده و نتایج آنالیز و رفتار این مهاربند به طور کامل مورد بررسی قرار گرفته و تامین نیازهای آیین نامهای توسط این مهاربند جدید تایید شد.
در این فصل پارامترهای مختلف تاثیرگذار در رفتار مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش بیان شده و حالت بهینه پارامترهای مورد بررسی بیان خواهد شد.
پارامترهای تاثیرگذار در رفتار مهاربند جدید
پارامترهایی که ممکن است رفتار مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش را تحت تاثیر قرار دهند را میتوان به این ترتیب بیان کرد:
شکل هسته
شکل غلاف
فاصله هسته و غلاف
ابعاد هسته و غلاف
ضخامت هسته و غلاف
تفاوت طول هسته و غلاف
نوع مصالح هسته و غلاف
با توجه به جدید بودن موضوع، در این فصل شکل مقطع اولیه هسته و غلاف ثابت در نظر گرفته شده و تاثیر فضای خالی ( فاصله ) بین هسته و غلاف و همچنین تفاوت طول هسته و غلاف مورد بررسی قرار میگیرد.
تاثیر فضای خالی بین هسته و غلاف
در این مطالعه جهت بررسی تاثیر فضای خالی[۶۵] بین هسته و غلاف، مقادیر ۱/۰، ۵/۰، ۱، ۵/۱ و ۲ میلیمتر در نظر گرفته شده و مورد تحلیل قرار گرفته است. برای هر یک از مقادیر فضای خالی فوق مدل ANSYS ایجاد شده و مورد آنالیز نرمافزاری قرار گرفته است. جهت مقایسه بهتر، نتایج تحلیل به صورت نموداری نشان داده شده است.
در ادامه نمودار نیرو در مقابل تغییرمکان هسته، غلاف و نیز مهاربند جدید مقاوم در برابر کمانش نشان داده شده و مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
برای فضای خالی ۱/۰ میلیمتر نمودار نیرو- تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند جدید در شکلهای ۵-۱ تا ۵-۳ نشان داده شده است.
شکل ۵-۱: نمودار نیرو-تغییرمکان هسته با فضای خالی ۱/۰ میلیمتر
شکل ۵-۲: نمودار نیرو-تغییرمکان غلاف با فضای خالی ۱/۰ میلیمتر
شکل ۵-۳: نمودار نیرو-تغییرمکان مهاربند جدید با فضای خالی ۱/۰ میلیمتر
برای فضای خالی ۵/۰ میلیمتر نمودار نیرو- تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند جدید در شکلهای ۵-۴ تا ۵-۶ نشان داده شده است.
شکل ۵-۴: نمودار نیرو-تغییرمکان هسته با فضای خالی ۵/۰ میلیمتر
شکل ۵-۵: نمودار نیرو-تغییرمکان غلاف با فضای خالی ۵/۰ میلیمتر
شکل ۵-۶: نمودار نیرو-تغییرمکان مهاربند جدید با فضای خالی ۵/۰ میلیمتر
شکل ۵-۵: نمودار نیرو-تغییرمکان غلاف با فضای خالی ۵/۰ میلیمتر
برای فضای خالی ۱ میلیمتر نمودار نیرو- تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند جدید در شکلهای ۵-۷ تا ۵-۹ نشان داده شده است.
شکل ۵-۷: نمودار نیرو-تغییرمکان هسته با فضای خالی ۱ میلیمتر
شکل ۵-۸: نمودار نیرو-تغییرمکان غلاف با فضای خالی ۱ میلیمتر
شکل ۵-۱۱: نمودار نیرو-تغییرمکان غلاف با فضای خالی ۵/۱ میلیمتر
شکل ۵-۹: نمودار نیرو-تغییرمکان مهاربند جدید با فضای خالی ۱ میلیمتر
برای فضای خالی ۵/۱ میلیمتر نمودار نیرو- تغییرمکان هسته، غلاف و مهاربند جدید در شکلهای ۵-۱۰ تا ۵-۱۲ نشان داده شده است.