اطلاعات
برای توانمندسازی، لازم است کارکنان به اطلاعات مورد نیاز برای تصمیم گیری و اجرای فعالیتها دسترسی داشته باشند.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
اختیار
کارکنان توانمند باید از اختیار و استقلال فردی برای کارها برخوردار باشند (به جای اینکه تحت نظارت دقیق مدیران باشند).
خلاقیت
خلاقیت و شهود کارکنان توانمند باید تقویت شود به گونه ای که آنها برای حل مسائل و کارها از روش های خلاقانه استفاده کنند.
دانش
و مهارت
برای توانمندسازی کامل، کارکنان باید مهارتها و دانش مورد نیاز را برای پاسخگویی به مسئولیتها بهدست آورند.
مسئولیت پذیری
کارکنان توانمند باید در مقابل دیگران پاسخگو باشند و از کارها و تصمیمات خود دفاع کنند.
(پیتر و همکاران ۲۰۰۲)
در ذیل برخی از فاکتورهای مهم در این رویکرد شرح داده میشود:(بختیاری، ۱۳۹۰)
۲-۵-۳-۱) مهارتهای کارکنان
در ادبیات مدیریتی به مجموعه توانایی ها و قدرت درک پیچیدگیها و جایگاه عملیات فرد در سازمان، مهارت گفته میشود. مهارت، توانایی به کارگیری تجربه و دانش صریح در زمان و مکان مناسب است. به کارگیری مؤثر مهارتها نیازمند مدیریت جریان کار و افراد سازمان است. مهارت ها در انجام مؤثرتر و کاراتر امور نقش دارند. به طور کلی مهارت بر سه گونه است: (بختیاری، ۱۳۹۰)
- مهارتهای ادراکی[۸۲] : یعنی احساس و درک سازمان به صورت یک کل و درک موقعیت های مرتبط با آن به صورت کلی و یکجا است. عناصر این نوع مهارت عبارتند از: قدرت تصور سازمان به صورت کل، شناسایی روابط متقابل شغلی و شناخت تأثیر تغییرات محیطی بر فعالیت ها. برخی از این مهارتها عبارتند از: تشخیص، تفکر خلاق، ابتکار عمل، تدوین استراتژی، قابلیت تجزیه و تحلیل مسائل و …
امیرمؤمنان حضرت علی(ع) میفرمایند:
دِرَاسَهُ الْعِلْمِ لِقَاحُ الْمَعْرِفَه و لِقَاحُ الْعِلْمِ التَّصَوُّرُ وَ الْفَهْ
درس دادن علم، موجب پیدا شدن معرفت مىشود و بارور شدن علم، تصور و فهم صحیح است.[۸۳]
در سازمانهای کارامد، اولین گام در جهت تحول، این است که باورهای نیروی انسانی سازمان در راستای حرکتهای کارامد قرار گیرد. در غیر این صورت با ایجاد هر حرکت تازه، نیروی انسانی سازمان از خود مقاومت نشان خواهد داد. بنابراین اگر مدیریت کارامد سازمان بخواهد نیروی انسانی را در مسیر تحول حرکت دهد، ابتدا باید آنها را از اهداف این عملیات آگاه سازد تا از لزوم تحقق آن با خبر شوند.
- مهارتهای انسانی[۸۴]: این نوع مهارتها شامل قابلیتهای فردی مدیر است که باعث ایجاد کوشش دسته جمعی در درون یک سازمان یا گروه می شود. برخی از این مهارتها عبارتند از :مهارتهای رهبری، حل تضاد و تعارض، تیم سازی، ایجاد انگیزش، ایجاد تفاهم، توانایی درک دیگران و …
- مهارتهای فنی[۸۵]: این نوع مهارتها شامل درک و فهم و تسلط داشتن در فعالیت های خاصی است که از جمله می توان به شیوه های عملی کار، مراحل اقدام و تکنیک ها اشاره کرد. به عبارت دیگر مهارتهای فنی ظهور دانش و تجربیات ویژه در انجام فعالیت های سازمانی است. برخی از این مهارتها عبارتند از: استادی در حوزه فعالیتی خاص، دانش رایانه، تسلط درکاربرد ابزار خاص، بکارگیری دانش فنی و …
مهارت های پروازی نیز در این پژوهش مشمول مهارتهای فنی و ادراکی است که به طور تخصصی تر می تواند تعریف شود.
در واقع مهارت پروازی عبارت است ازتوانایی استفاده از دانش پروازی در امر هدایت و کنترل یک وسیله پرنده. به طور جزیی تر و عملیاتی تر منظور از مهارت پروازی مهارتهایی شامل (مهارت در انجام پرواز نرمال، مهارت در انجام پرواز تاکتیکی، مهارت در انجام پرواز در شرایط متفاوت جوی، مهارت در انجام پرواز ناوبری IFR، مهارت در انجام پرواز ناوبری VFR، مهارت در انجام پرواز حالات اضطراری و مهارت در تقویت حس پرواز است که در ذیل به آنها اشاره ای مختصر و مفید می گردد.
- پرواز نرمال:
به کلیه پروازهایی که با بهره گرفتن از قدرت معمول وسیله پرنده و با بهره گرفتن از تجهیزات صورت می گیرد، پرواز نرمال گویند. به منظور اندازه گیری میزان تأثیر آموزش سیمولاتور بر سطح مهارت خلبانان در انجام پروازهای نرمال با بهره گرفتن از روش توزیع فرم و انجام مصاحبه از سه مؤلفه نمودار زیر که در مجموع در برگیرنده سطح مهارت خلبانان در انجام پروازهای نرمال باشد استفاده می کنیم.
- پروازهای تاکتیکی
پروازهای تاکتیکی به پروزاهایی اطلاق می گردد که به منظور پشتیبانی از یگانهای زمینی و نقل و انتقال آنها از راه هوا و سایر مأموریتهای واگذاری در زمان جنگ یا در زمان صلح برای اجرای مانورها انجام می گردد.