۷۲۹۵۰
۲۰۴۴۸
۰٫۳۹
۳۶۷
مآخذ: سالنامه آماری سال ۱۳۸۵
- شمار نیروی انسانی شهر و تحولات آن :
طبق سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ ٬ جمعیت شهر لاهیجان ۷۲۹۵۰ نفر است. تعداد شاغلان در همین سال در این شهر برابر ۲۲۷۰۱ نفر است که ۳۵٫۳ درصد از کل جمعیت شهر را شاغلان تشکیل می دهند .با توجه به اینکه تعداد شاغلان در سال ۱۳۷۵ در شهر لاهیجان برابر با ۱۴۱٫۷ نفر می باشد. بنابراین طی یک دهه (۸۵-۷۵ ) ٬ ۸۵۹۴ نفر بر شمار شمار شاغلان شهر افزوده شده است . به عبارت دیگر ٬ شمار شاغلان شهر با نرخ رشد متوسط ۴٫۸۷ درصد در سال رشد کرده است. رشد متناظر برای مناطق شهری استان گیلان ۳٫۸ درصد در سال بوده است. (سالنامه آماری استان گیلان،۱۳۸۵ )
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۳-۴-۲ . ساختار اقتصادی و اجتماعی :
کاربری ها ی شهری شهر لاهیجان به شرح زیر می باشد:
۱ – تجاری :
عمده کاربری های تجاری در مقیاس شهر لاهیجان در مرکز شهر در اطراف میدان شهدا ٬ میدان وحدت ٬ میدان برق متمرکز شده اند و حدود ۱۶ درصد از ناحیه یک که ناحیه مرکزی شهر می باشد را در بر می گیرد.از بازارهای مهم میوه و تره بار شهر می توان به بازار بزرگ میوه و تره بار در میدان انتظام واقع در خیابان کشاورز اشاره کرد ٬ همچنین از دیگر بازارهای میوه و تره بار شهر می توان به بازار روز در خیابان کاشف غربی ( پردسر ) ٬ بازار روز شماره ۱ در خیابان کاشف شرقی ٬ بازار روزشماره ۲ در خیابان شهید کریمی و بازار روز شماره ۳ در خیابان کاشف شرقی اشاره کرد. در ضمن بازار روز شماره ۴ نیز در خیابان شهدا وجود دارد اما اکثر واحدهای تجاری آن غیر فعال است و تنها چند واحد آن مشغول به فعالیت است.سرانه این کاربری درسطح شهر بالا می باشد و شهر در زمینه های کاربری های تجاری با کمبودی مواجه نمی باشد.
۲ – دبیرستان ٬ آموزش فنی و حرفه ای – هنرستان :
دبیرستان ٬آموزش فنی و حرفه ای و هنرستان از جمله کاربری های مقیاس شهری می باشند ٬ مساحت این واحدها در سطح شهر لاهیجان در حدود ۷ هکتار است که شامل : ۳۸ دبیرستان با ۳۲۸ کلاس آموزشی و ۷۵۵۲ دانش آموز دختر و پسر و ۱۸ مرکز پیش دانشگاهی با ۵۱ کلاس درس و ۸۸۶ دانش آموز دختر و پسر می باشد. در سطح شهر هنرستان فنی و حرفه ای پسرانه سهروردی ٬ هنرستان فنی حرفه ای محمد باقر صدر ٬ هنرستان دخترانه شهید کریمی ٬ هنرستان حرفه ای شیخ فضل ا… نوری و هنرستان حسابگران وجود دارد که این تعداد هنرستان و دبیرستان تمامی نیازهای وضع موجود را برطرف نکرده و تا حدودی در این زمینه کمبود وجود دارد.
۳- آموزش عالی :
سطح این کاربری در شهر لاهیجان ۹٫۷ هکتار می باشد که شامل دانشگاه آزاد اسلامی ( واحد شرق گیلان) ، دانشگاه پیام نور و موسسه آموزش عالی غیر انتفاعی اندیشمند و نیز آموزشکده فنی حرفه ای سما و آموزشکده فنی حرفه ای رجایی می باشد. سطح وسیعی از این کاربری متعلق به دانشگاه آزاد اسلامی واقع در جنوب شهر می باشد.
۴ – فرهنگی :
کاربری فرهنگی با مقیاس شهری در سطح شهر لاهیجان شامل دو کتابخانه ٬ کتابخانه باهنر در خیابان ۲۲ آبان و کتابخانه فیض واقع در خیابان شهدا است ٬ در سطح شهر سالن سینمای فعالی وجود ندارد و دو سالن سینمای موجود شهر غیر فعال می باشند. نمایش ها و تئاترهای شهر نیز در سالن اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی شهر به اجرا در می آیند. از دیگر کاربری های فرهنگی شهر می توان به موزه چای در میدان کاشف السلطنه اشاره کرد. بر این اساس سطوح اختصاص یافته به این کاربری کم می باشد و شهر نیاز به گسترش فضاهای فرهنگی دارد.
۵ – مذهبی :
از جمله کاربری های مذهبی با مقیاس شهری در سطح شهر لاهیجان می توان به مسجد جامع جنب میدان چهار پادشاه اشاره کرد. در سطح شهر لاهیجان مصلی وجود ندارد و ساکنان شهر برای اقامه نماز جمعه به مسجد جامع اشاره می کنند. بنابراین در این زمینه شهر باکمبود مواجه است.
۶ – خدمات جهانگردی و پذیرایی :
خدمات جهانگردی شامل هتل ها ٬ مهمانسراها و مسافرخانه ها می باشد. در شهر لاهیجان یک مهمانسرای جهانگردی واقع در میدان سل تی تی در قسمت جنوب غربی استخر وجود دارد که با توجه به نقش تفریحی- توریستی شهر لاهیجان سرانه خدمات جهانگردی و پذیرایی شهر در حال حاضر پایین است. با اتمام مراحل ساخت هتل ۵ ستاره در قسمت شرقی شهر لاهیجان در خیابان شیخ زاهد با مساحت حدود ۶۹۰۰ متر مربع که هم اکنون در حال ساخت می باشد ٬ می توان تا حدودی نیاز گردشگران را برطرف نمود. در سطح شهر چندین مهمانپذیر دیگر نیز فعالیت می کنند.
۶-۱ - امکانات رفاهی :
در شهرستان لاهیجان امکانات رفاهی موجود برای گردشگران و بازدیدکنندگان از شهرها و مناطق دیدنی شهرستان به شرح زیر است :
۱ – هتل دو ستاره فجر لاهیجان با ۲۱ اتاق و ۵۲ تخت واقع در کیلومتر ۴ جاده لاهیجان به لنگرود
۲ – مهمانسرای لاهیجان با ۲۲ اتاق و ۴۰ تخت واقع در شهر لاهیجان جنب استخر
۳ – دو مهمانپذیر سه ستاره با ۳۴ اتاق ۹۱ تخت واقع در خیابان امام خمینی لاهیجان و یک مهمانپذیر یک ستاره با ۵ اتاق و ۱۶ تخت
۴ – ۵ واحد پذیرایی بین راهی در شهرستان که عموما در جاده لاهیجان به لنگرود قرار دارد
۵ – همچنین ۳ دفتر خدمات مسافرتی و جهانگردی در شهر لاهیجان به فعالیت اشتغال دارند.
(عربانی ٬ ۱۳۸۷ ٬ ص ۱۷۱۶ )
۷- درمانی:
شهر لاهیجان دارای یک بیمارستان (۲۲ آبان ) در خیابان امام خمینی و یک بیمارستان خصوصی (شفا ) در خیابان کاشف می باشد ٬ یک بیمارستان ۱۶۰ تختخوابی نیز با مساحت حدود ۲٫۴ هکتار در خیابان کشاورز در حال ساخت است که می تواند تا حدودی نیاز شهر و شهروندان را تامین کند. همچنین ۱۰ مرکز درمانی و درمانگاه در سطح شهر وجود دارد.
۸ – ورزشی :
کاربری ورزشی در سطح شهر شامل: مجموعه ورزشی مهر ٬ مجتمع ورزشی شهید پارسی و مجموعه ورزشی عاقلیه است. مجتمع ورزشی تختی نیز در حال دوباره سازی می باشد.همچنین دو مجتمع ورزشی کارگران و شهرداری با سطح حدود ۱۹۱۸۰ متر مربع در حال ساخت می باشند که با اتمام این دو مجتمع سرانه کاربری ورزشی در سطح شهر افزایش یافته و شهر در وضعیت نسبتا مناسبی قرار خواهد گرفت.
۹ – پارک و فضای سبز :
مهمترین پارک وفضای سبز شهر بام سبز در ارتفاعات و می باشد از دیگر فضاهای سبز در مقیاس شهری لاهیجان می توان به پارک جنگلی (باغ صفا ) ٬ پارک باغ ملی و فضای سبز اطراف استخر اشاره کرد. سطوح اختصاص یافته به این کاربری در داخل شهر پایین بوده و نیاز به افزایش سطح پارک های عمومی در سطح شهر است.
۱۰ – حمل و نقل و انبار :
در سطح شهر لاهیجان یک ترمینال اتوبوس رانی در قسمت شرقی شهر در بلوار امام رضا واقع شده است و یک ترمینال دیگر در نزدیکی میدان گیل در حال ساخت می باشد که با بهره برداری از این ترمینال شهر در وضعیت نسبتا خوبی قرار خواهد گرفت.
۱۱ - تاسیسات و تجهیزات شهری :
شهر لاهیجان دارای ۳ پمپ بنزین ٬ یکی در بلوار امام رضا ٬ دیگری در جاده کمربندی و نیز یک پمپ گاز در این جاده است و یک پمپ بنزین دیگر در بلوار شهید انصاری واقع شده است. همچنین یک واحد آتش نشانی در خیابان شهید فهمیده ٬ یک محل دفن زباله در روستای تموشل ٬ ۱ کشتارگاه در خیابان سردار جنگل و ۲ گورستان فعال ٬ گورستان آقا سید محمد یمنی در خیابان کاشف شرقی و گورستان آقا سید مرتضی در خیابان کاشف غربی و ۲ گورستان غیر فعال در سطح شهر لاهیجان وجود دارد. (طرح جامع ٬ ۱۳۸۸ )
۱۲- مشخصات و امکانات شهر لاهیجان :
شهر لاهیجان از لحاظ رتبه جمعیت سومین شهر در استان به شمار می رود و از نظر مساحت شهری با ۱۰۱۳ هکتار یازدهمین شهر استان محسوب می شود.
بر مبنای نتایج سرشماری عمومی نفوس و مسکن سال ۱۳۸۵ در این شهر ۲۱۵۱۸ خانوار ۷۱۸۷۱ نفر جمعیت سکونت دارند ٬ که سرانه جمعیت برای هر هکتار ۷۱ نفر می باشد.
- دو رودخانه به طول ۱۶۰۰۰ متر از داخل این شهر عبور می کند که تعداد یک پل ماشین رو بر روی آنها تعبیه شده است.
- در این شهر ۱۷۰۰۰ متر مربع پارک با سرانه ۰٫۲۴ متر مربع و ۴۰۰۰۰ متر مربع فضای سبز با سرانه ۰٫۵۵ متر مربع مورد استفاده اهالی است.
- ۱۵۱۱۳ خانوار برخوردار از شبکه آب آشامیدنی با ۱۵۸۳۳ انشعاب هستند ٬ طول شبکه آب آشامیدنی این شهر ۱۷۳٫۹۱ کیلومتر و طول شبکه جمع آوری فاضلاب ۱۳۹٫۴۲ کیلومتر است.
- مساحت اراضی مسکونی ۳۱۴۵۰۰۰ متر مربع است که سرانه ان برای هر نفر ۴۳٫۷ متر مربع می باشد.
- ۱۶۸۰۰۰ متر مربع مساحت اراضی مربوط به تاسیسات آموزشی است که تعداد ۲۳ کودکستان ٬ ۳۳ دبستان ٬ ۲۵ مدرسه راهنمایی ٬ ۲۵ دبیرستان ٬ ۱۷ مرکز پیش دانشگاهی ٬ یک هنرستان فنی ٬ ۴ هنرستان حرفه ای و ۳ هنرستان کارودانش در سال تحصیلی ۸۶-۱۳۸۵ به فعالیت اشتغال داشته اند. مساحت اراضی تجاری ۱۱۲۰۰۰ با سرانه ۱٫۵۶ و مساحت اراضی بهداشتی ۶۶۰۰۰ متر مربع که سرانه آن ۰٫۹ متر مربع می باشد.
- در این شهر ۵۳۰۰۰ متر مربع اراضی مربوط به تاسیسات مذهبی وجود دارد که سرانه هر نفر ۰٫۷ متر مربع می باشد.