بهطوریکه محاسبات خلاصه شده در جدول شماره ۴-۱۵ نشان میدهد، ضریب تعیین برابر ۵۶۹/۰ بوده و مقدار تعدیلشده آن در حالت استاندارد یا حذف عرض از مبدأ برابر ۵۵۶/۰ میباشد که نشان میدهد بیش از ۵۵ تا ۵۷ درصد از تغییرات متقابل بین متغیرهای مستقل و تابعی توسط رابطه برآوردی به کمک رگرسیون خطی مرکب به روش دادههای تابلویی بیانشده است. به جهت میل کردن ضریب تعیین برآوردی به عدد نیم، میتوان نتیجه گرفت که ” رابطه خطی در حد متوسط “بین متغیر وابسته عملکرد شرکت با متغیرهای مستقل وجود داشته است.
ه) تعمیم رابطه خطی برآوردی:
با عنایت به استفاده از نمونه تصادفی از بین شرکتهای منتخب بورس اوراق بهادار تهران، برای تعمیم نتایج بهدستآمده در مورد ارتباط بین متغیرها، در این بخش از گزارش به تعمیم رابطه برآوردی بر مبنای دو آزمون تی استیودنت و فیشر پرداخته شده است.
( اینجا فقط تکه ای از متن فایل پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
همانطور که در ستون آخر جدول شماره ۴-۱۴ ملاحظه شد، سطوح معنیدار بر مبنای نتایج آزمون تی استیونت به ترتیب برابر با: ۰۰۰/۰ ,۰۲۸/۰, ۱۳۸/۰ , ۰۰۰/۰،۰۴۳/۰ و ۰۰۰/۰ ازای پارامترهای عرض از مبدأ و شیب متغیرهای مستقل اصلی و سایر متغیرهای مستقل در جامعه آماری شرکتهای منتخب بورس محاسبه شده است. با مقایسه هر یک از این سطوح معنیدار با سطح معنیدار آزمون که عموماً ۵ درصد و گاهی ۱ درصد فرض میکنند، همانطور که در جدول ۴-۱۴ نشان دادهشده، برای متغیرهای مدیریت سرمایه در گردش، اهرم مالی، فرصت رشد و بازده دارایی ضرایب محاسبه شده کمتر از یک و پنج درصد بوده و همانطور که در بند “ب “ یا تبیین ارتباط بین متغیرها عنوان شد، رابطه خطی بین متغیرها برای متغیرهای مدیریت سرمایه در گردش، اهرم مالی، فرصت رشد و بازده دارایی پذیرفتهشده است. بنابراین با عنایت به ضریب تعیین بهعنوان معیار اعتبار سنجی یا قدرت توضیح دهندگی رابطه خطی برآوردی که بین ۵۵ تا بیش از ۵۷ درصد در حالت استاندارد و معمول بوده و به نیم نزدیک میباشد، رابطه خطی در حد متوسط بین متغیرهای مستقل و وابسته وجود داشته که این رابطه متوسط در سطح ۹۵ و ۹۹ درصد اطمینان به جامعه آماری یا شرکتهای بورس اوراق بهادار تهران قابلیت تعمیم را دارد.
جدول (۴-۱۶): تحلیل واریانس
سطح معناداری
آماره F
درجه آزادی
خطاها
۰/۰۰۰۰
۲۴/۲۱۲
۵
بین گروهی
۵۲۴
درونگروهی
۵۲۹
مجموع
علاوه بر آزمون معنیداری تکتک پارامترهای برآوردی با بهره گرفتن از معیار تی استیودنت به شرحی که در بند “ب “ مطرح شد، در این قسمت با بهره گرفتن از تحلیل واریانس رابطه خطی بین متغیرهای مستقل و وابسته مورد آزمون قرارگرفته است. استفاده از این آزمون بهتبع تحقیقات مرتبط یا مشابه و با معیار فیشر بوده است. در این آزمون فرض صفر خطی نبودن رابطه برآوردی در مقابل فرض مخالف رابطه خطی بین مدیریت سرمایه در گردش، اهرم مالی، فرصت رشد؛ بازده دارایی و اندازه شرکت تعریف شده است. نتایج آزمون تعمیم رابطه خطی بین متغیرهای وابسته و مستقل، با بهره گرفتن از آزمون تحلیل واریانس را میتوان بهصورت جدول ۴-۱۶ خلاصه نمود:
طی جدول شماره ۴-۱۶ آماره فیشر و متناظر با آن سطح معنیداری محاسبه شده است. با توجه به جدول فوق ازآنجاییکه سطح معناداری کمتر از ۱ درصد بوده و به سمت صفر میل کرده است، لذا فرض H0 مبنی بر خطی نبودن رابطه برآوردی رد شده و فرض H1 مبنی بر اینکه حداقل یکی از متغیرهای مستقل دارای رابطه خطی با متغیر وابسته هستند، پذیرفته میشود.
تحلیل رابطه بین مدیریت سرمایه در گردش و عملکرد شرکت در سطح شرکتهای با محدودیت مالی
بهطوریکه در بخش قبلی ملاحظه شد، پیشفرضهای استفاده از رگرسیون خطی مرکب در برآورد رابطه بین متغیرها برقرار است. این پیشفرضها مشتمل بر نرمال بودن توزیع متغیرهای مستقل و تابعی، نرمال بودن توزیع باقیماندهها یا خطای در برآورد رگرسیونی، استقلال خطی متغیرهای مستقل یا فقدان هم خطی بین آنها، همسانی یا ثبات واریانسها، اعتبار رابطه خطی برآوردی و برقراری پیشفرضهای مربوط به استفاده از روش تحلیل دادههای تابلویی است که در بخش قبلی آزمون گردیده است.
در این بخش به جهت برقرار بودن پیشفرضهای استفاده از رگرسیون خطی مرکب، بهتبع تحقیقات مشابه یا مرتبط از این روش بهمنظور تعیین ارتباط بین متغیر وابسته ” عملکرد شرکت “ و متغیرهای پنجگانه مستقل استفاده شده است. در این تحقیق بر مبنای مدل تحقیق در سطح شرکتهای با محدودیت مالی به شرحی که در فصل سه ذکرشده است، رابطه ریاضی بین متغیرها بهصورت رابطه خطی مرکب زیر تعریفشده است:
۲X2+β۳X3+β۴X4+β۵X5 +ε β +۱X1β+α = Y
که با جای گذاری نمادهای اصلی معرف متغیرهای مستقل و وابسته در سطح شرکتهای با محدودیت مالی بر مبنای پیشینه تحقیق، رابطه بین متغیرها بهصورت زیر تعریفشده است:
۲ SIZE +β۳LEV+β۴ FR +β۵ROA +ε β +۱SDGβ+α = PER
که در آن عملکرد شرکت بهعنوان متغیر وابسته و متغیر مدیریت سرمایه در گردش بهعنوان متغیر مستقل اصلی و متغیرهای اندازه شرکت، فرصتهای رشد، اهرم مالی و بازده دارایی بهعنوان سایر متغیرهای مستقل تعریفشدهاند. در این بخش بر مبنای این معادله پارامتری، در ابتدا متغیرهای مورداستفاده مشتمل بر عملکرد شرکت، مدیریت سرمایه در گردش، اندازه شرکت، فرصتهای رشد، اهرم مالی و بازده دارایی برآورد گردیده، سپس با بهره گرفتن از رگرسیون خطی مرکب پارامترهای معادله فوقالذکر برآورد گردیده و بر مبنای آن نوع روابط بین متغیرها در سطح شرکتهای با محدودیت مالی تحلیل شده است. درنهایت اعتبار سنجی رابطه برآوردی بر مبنای ضریب تعیین و امکان تعمیم پارامترهای رابطه برآوردی با بهره گرفتن از آماره تی استیودنت و قابلیت تعمیم رابطه برآوردی به جامعه آماری با بهره گرفتن از آنالیز واریانس موردبحث قرارگرفته است.
الف) برآورد پارامترها:
با منظور نمودن اثرات متغیرهای مستقل بر عملکرد شرکت در سطح شرکتهای با محدودیت مالی، بهطوریکه در مدل تحقیق طی فصل سوم ملاحظه شد، رابطه اصلی بین متغیرها بهصورت پارامتریک زیر تعریفشده بود:
۲ SIZE +β۳LEV+β۴ FR +β۵ROA +ε β +۱SDGβ+α = PER
در راستای برآورد پارامترهای معادله پارامتریک بیانشده در مدل تحقیق که رابطه بین متغیرهای مستقل و عملکرد شرکت در سطح شرکتهای با محدودیت مالی را اندازهگیری می کند، بهتبع تحقیقات پیشین از رگرسیون خطی مرکب با تحلیل دادههای تابلویی استفاده شده است. پیشازاین پیشفرضهای استفاده از این روش مشتمل بر نرمال بودن توزیع تکتک متغیرهای مستقل و تابعی، نرمال بودن توزیع باقیماندهها یا خطاهای در برآورد رابطه برآوردی، استقلال خطی متغیرهای مستقل منظور شده در رابطه رگرسیونی، استقلال خطی یا فقدان هم خطی بین باقیماندهها یا خطاهای در رابطه برآوردی، ثبات یا همگنی واریانسها بهعنوان پیشفرضهای مدل کلاسیک و آزمون چاو و هاسمن در تعیین نوع مدل تحلیل دادههای تابلویی به جهت استفاده از نمونههای تصادفی وابسته، موردبررسی قرار گرفت. برقراری پیشفرضها به شرحی که گذشت، امکان استفاده از رگرسیون خطی مرکب بر مبنای تحلیل دادههای تابلویی یا تلفیق دادههای مربوط به یک بازه زمانی ۵ ساله را فراهم ساخت و نوع روش برآوردی رگرسیونی در سطح شرکتهای با محدودیت مالی بهمنظور تعیین ارتباط بین متغیرها مشخص نمود.
در این بخش با بهره گرفتن از نرمافزار EVIEWS، پارامترهای رابطه رگرسیونی خطی مرکب بین متغیرها مبتنی بر تحلیل دادههای تلفیقی، برآورد گردیده و به شرح جدول شماره ۴-۱۷ خلاصه شده است.