برای اینکه آمفتامین قابل دود کردن باشد آن را کریستالیزه می کنند.
( اینجا فقط تکه ای از متن پایان نامه درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت feko.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. )
این ماده در خیابان به نامهای (مت)(تینا)و در بعضی مواقع آیس و شیشه شناخته شده است.
شیشه و شالک هر دو از مشتقات آمفتامین هستند که آن را بنا به اشکال استعمال به صورت گرد سفید ویا خاکستری،کپسول و قرص در می آورند.
کریستال معمولا به شکل پودر (کشیدن،بلعیدنی) مایع (خوراکی یا تزریقی) و در موارد نادر حتی به صورت شیاف مقعدی استعمال می شود.
کریستال یا شیشه به شکل سیگارت یا تزریقی با شروع و حمله سریعتر بر بدن آثار تخریب کننده تری دارد ولی متاسفانه از نوع سیگار و تنفسی شایعتر است.
ترکیب اصلی این ماده از آمفتامین C9H13N گرفته شده که یک ماده محرک و اعتیاد آور است و مغز و سیستم عصبی را به شدت تحریک میکند و از نظر شیمیایی اثر آن از آمفتامین بیشتر است. این ماده به شکل پودری سفیدرنگ، بدون بو و تلخ وجود دارد که به راحتی در نوشابههای الکلی و غیرالکلی حل میشود.
شیشه ای که در حال حاضر در بازار قاچاق مواد محرک ایران وجود دارد بیشتر بصورت کریستال های ریز ( مانند شکر) است که در تکه های کوچک یک لوله پلاستیکی ( نی نوشابه) جاسازی شده و سر و ته آن بسته می شود. این ماده به شکل های دیگری از جمله بلور های شفاف و تیز و…. نیز عرض می شود.
قاچاقچیان مواد با این شعار که: شیشه حاوی مورفین نیست پس اعتیاد آور نیست مصرف آنرا تبلیغ می کنند و متاسفانه بسیاری از افراد ناآگاه خواسته یا ناخواسته در دام این ماده محرک گرفتار می شوند.
واقعیت اینست که شیشه یک ماده محرک بسیار اعتیاد آور است بطوریکه در بسیاری از مقالات پزشکی قدرت اعتیاد زایی آنرا بیشتر از مواد محرکی مانند کوکائین می دانند.
بخاطر داشته باشیم که در حال حاضر درمان اعتیاد به شیشه و مواد محرک مشکل ترین درمان در زمینه درمان سوء مصرف مواد است.
این ماده به چهار صورت کشیدنی، استفاده از طریق بینی، خوردنی یا تزریق ممکن است مورد سوء مصرف قرار گیرد. برای کشیدن آن از پایپی شیشه ای که مخصوص اینکار است، لامپ، چراغ خودرو و …. استفاده می کنند.
شیشه از ترکبات آمفتامین یا مت آمفتامین در آزمایشگاههای غیر قانونی ساخته می شود. قرص اکستاسی نیز از ترکیبات همین مواد است. شیشه در حقیقت هیدروکلراید مت آمفتامین است که علاوه بر شیشه به آن آیس یا کریستال هم گفته می شود. البته در استانهای شرقی کشور به کراک هم کریستال می گویند .
۲-۱۰-۳-تاریخچه شیشه
اولین بار متامفتامین در سال ۱۸۹۳ در کشور ژاپن از ماده ای به نام افدرین ساخته شد که بعدها در جنگ جهانی دوم تحت نام دیگری مورد استفاده اعضای ارتش آلمان، از بالاترین تا پست ترین رده قرار می گرفت و نیز به صورت شکلات و برای افزایش هوشیاری بین خلبانان نیروی هوایی توزیع می شد. جالب است بدانید که پزشک اختصاصی آدولف هیتلر از سال ۱۹۴۲ تا زمان مرگ او برای جلوگیری از افسردگی و رفع خستگی روزانه میزان مشخصی مت به هیتلر تزریق می کرد. این احتمال وجود دارد که بروز علائمی شبیه علائم پارکینسون در سال های آخر زندگی او به واسطه مصرف این ماده بوده باشد.
از بعد از دهه ۵۰ میلادی مصرف دارویی مت در امریکا افزایش پیدا کرد و پزشکان برای درمان بی خوابی، پارکینسون، الکلیسم و چاقی مفرط آن را تجویز می کردند.
اما از دهه ۸۰ به بعد سوء استفاده از مت در امریکا بسیار شایع شد و در ۵ سال اول قرن بیست و یکم با فراگیر شدن مصرف این ماده در میان نوجوانان و زنان شهرهای کوچک به یک فاجعه ملی تبدیل شد.
شیشه سال ۱۳۸۴ وارد کشور شد(باهر۲۰۱۳ )این ماده مخدردر حال حاضر در بازار قاچاق مواد محرک ایران وجود دارد، بیشتر به شکل کریستالهای ریز و شبیه شکر است که در تکههای کوچک یک لوله پلاستیکی جاسازی شده و سر و ته آن بسته میشود. این ماده به شکلهای دیگر بلورهای شفاف و تیز و… هم عرضه میشود. نام اصلی این ماده آیس به معنای یخ است. این ماده وقتی در مجاورت حرارت قرار میگیرد، مثل یخ بخار میشود. شیشه از رده آمفتامینهاست و خاصیت محرکی دارد. مت آمفتامین که از مشتقات کلاسیک آمفتامین است، در آزمایشگاههای غیرقانونی از داروهای ساده و ارزان ساخته میشود. شیشه به شکلهای مختلف خوراکی، تزریقی یا استنشاقی و تدخینی مثل سیگار استفاده میشود.
اگرچه حدود ۷ سال است که مصرف ماده محرک “شیشه” در کشور رواج یافته و بسیاری را تا سرحد جنون و مرگ کشانده اما هنوز هم شاهد آنیم که سودجویانی تلاش دارند این شایعه را سر زبانها نگه دارند که “شیشه” عوارض سوء و اعتیاد ندارد.
باور این شایعه ؛پولهای هنگفت را به جیب تولیدکنندگان این ماده سرازیرمی کند اما حقیقت این است که عوارض و میزان اعتیاد آوری این ماده به مراتب شدید تر از مواد مخدر سنتی است.
مواد مخدر شیمیایی و صنعتی و محرک همچون” شیشه” بسیار خطرناک تر از مواد مخدر سنتی و حتی هروئین است می گوید:” مصرف کنندگان این مواد؛ تنها پس از مدت کوتاهی به اختلالات روحی روانی و جنون مبتلا می شوند و احتمال خودکشی در این افراد بسیار بالا است.”
مصرف این ماده در منطقه ۲ نسبت به بسیاری از مناطق دیگر بیشتر رواج دارد ؛در تشریح عوارض این ماده اعتیاد آور ادامه می دهد:” یک تحقیق علمی در حیوانات نشان داده که تنها مصرف یک دوز از این ماده موجب صدمه دیدن ترمینال های عصبی نواحی مغزی حاوی دوپامین می گردد .”
بروز اعمال عصبی و پرخاشگرانه،حرص و ولع وسواس گونه برای مصرف مجدد ،رفتار پرخاش جویانه، اضطراب،شک و تردید(سوءظن)،بی خوابی ،از بین رفتن شرم و خجالت،توهمات شنیداری،اختلال حواس، خطاهای ادراکی ،تغییرات شدید در خوراک و ایجاد افکار خودکشی یا دگر کشی از دیگر عوارض مصرف این ماده است.
طی یکی دو سال اخیر تعداد خانواده های ساکن این منطقه که فردی معتاد به این ماده را در خود داشته اند و برای درمان وی به او مراجعه کرده اند به شکل چشمگیری افزایش یافته و سن این افراد را بین ۱۷ تا ۵۰ سال اعلام کرد.
همچنین ورود شیشه به کشور، همزمان با عدم شناخت و به تبع آن خلاء قانونی جهت برخورد با این ماده مهلک بود، عنوان داشت: ورود و شیوع مصرف این ماده و تولید آن از سال ۱۳۸۴ به بعد و عمدتاً از طریق کشورهای آسیایی جنوب شرقی به کشورمان انجام میگرفت که این مساله توأم با عدم شناخت از این ماده مهلک و به تبع آن خلاء قانونی جهت برخورد با آن بود، که به لطف الهی و با همت تمامی دستاندرکاران و اعضاء ستاد این خلاء احصاء و رفع شد و ماده قانونی لازم در مواد اصلاحی قانون در سال ۱۳۸۹ گنجانده و به تصویب رسید.
تصویب این ماده قانونی و همچنین اشراف پلیس مبارزه بامواد مخدر و سایر دستگاههای مقابلهای بر شبکههای فعال و مجرمان حرفهای باعث شد که طی سالهای اخیر اقدامات مؤثری صورت پذیرد که سیر صعودی کشفیات و همچنین شناسایی و انهدام کارگاههای تولید این ماده نشاندهنده بزرگی این اقدامات است.
در خصوص سیر صعودی کشفیات و انهدام مواد روانگردان و شیشه گفته شده که در ۶ ماهه اول سال جاری انهدام کارگاههای تولید شیشه و مواد روانگردان ۱۰۶ درصد و کشف ماده شیشه ۴۷ درصد رشد بمیزان مدت مشابه داشته است که این نشان از تنگتر شدن عرصه فعالیت مجرمان در عرصه تولید و قاچاق مواد روانگردان بر اثر تشدید برخوردهای انتظامی و قضایی است.( نوروزی،۱۳۹۲،ص۱۶۵)
۲-۱۰-۴-روش های مصرف شیشه
متامفتامین یا شیشه،(آیس،یخ،کریستال،مت آمفتامین) یک محرک اعتیاد آور بسیار قوی با تاثیر شدید بر روی سیستم عصبی است که به نامهای کریستال، شیشه و یخ نیز شهرت دارد وبه شکل دانه های کریستالی شفاف بصورت پودر یا تکه ای(سوتی و گرمی) بفروش میرسد.
شیشه به شیوه های گوناگونی مورد مصرف قرار میگیرد از جمله به صورت خوراکی ، استنشاقی (از راه بینی) ، تزریقی و تدخینی (دودکردن) . متداولترین شیوه مصرف شیشه به روش تدخینی با وسیله ای به نام پایپ که شبیه چپق است می باشد . بخشی از آمفتامین ها در بازار ایران به صورت «شکلات رژیمی» (شکلات یابا) و بخشی دیگر به صورت آدامس در ایران توزیع شده است و عمدتاً در مهمانی های شبانه جوانان همچون تنقلات عرضه و مصرف می شود .
۱ـ روش دود کردن:که یک روش فوری و آنی است و می تواند روند اعتیاد را تسریع دهد.
۲ـ روش خوراکی:که اگر همراه مشروبات الکلی مصرف شوند باعث می شود که فرد دست به کارهایی بزند که در شرایط عادی هیچگاه آن را انجام نمی دهد(شرم و حیا را از بین می برد
۳ـ روش تزریقی: که خطرناک ترین شیوه محسوب می شود.
۴ـ روش مشامی:که به مخاط بینی هم آسیب می زند.
۲-۱۰-۵-اقسام مصرف
۱-آزمایشی
۲-گاهگاهی
۳-افزایش توانایی
۴-شدید(مزمن )
۵-وسواسگونه
۲-۱۰-۶-کار مغز و سیستم اعصاب مرکزی
در سیستم اعصاب مرکزی، سلولها یا رشته های عصبی بصورت مستقم به هم متصل نیستند. بلکه بین انتهای سلول قبلی با ابتدای سلول بعدی فضای بسیار کوچکی وجود دارد که به این فضا در اصطلاح پزشکی سیناپس می گویند.
برای اینکه یک سلول عصبی بتواند پیامی را به سلول دیگر انتقال دهد باید از انتهای خود ماده ای به داخل این فضای کوچک ترشح کند.( به این ماده در اصطلاح پزشکی نوروترنسمیتر می گویند) این ماده بر روی گیرندهایی که در ابتدای سلول بعدی قرار دارند می نشیند و به این ترتیب پیام منتقل می شود.در سیستم عصبی نوروترنسمیترهای زیادی وجود دارند که ترشح هرکدام منجر به علایم خاصی می شود.
دوپامین و سروتونین دو نوروترنسمیتری عمده ای هستند که سوء مصرف شیشه یا مواد محرک باعث افزایش ترشح آنها در مغز می گردد و اختلال در نسبت ترشح آنها در ایجاد بیماری هایی مانند افسردگی یا دوقطبی نقش اساسی را بازی می کند.
۲-۱۰-۷-علل افزایش تولید و شیوع مصرف شیشه در ایران و جهان
شیشه ارزان نیست، اما این باعث نشده که مصرف آن کم باشد. بو ندارد و مصرفش کار سختی نیست. کسی بسادگی نمیفهمد. اولش فرد را تبدیل میکند به یک آدم خوش مشرب و پرانرژی که قدرت جابهجا کردن کوهها را دارد. افسردگی را میکشد و به او قدرت میدهد ساعتهای طولانی کار کند، اما چه میشود که در عرض چند ماه، شیشه تمام رگهای روح و حیات آدم را میبرد و خون افسردگی را در تنش جاری میکند؟ دیگر بدون مصرف نمیخواهد حرف بزند، نمیخواهد راه برود، نمیخواهد بخوابد و نمیخواهد زنده بماند. مصرف میکند و هر چه زمان میگذرد، تحملش در برابر مواد بیشتر میشود. بدبین میشود، از کاه کوه میسازد، از کوره در میرود و احساس میکند از طرف ناشناسی کنترل میشود. همچنین شیشه ارزان نیست، اما مصرفکننده تمام هستیاش را میدهد تا یک روز بیشتر دوام بیاورد. شادیاش شکستنی است، خوشبختیاش کمدوام است، لبخندش شیشهای است.
۲-۱۰-۸-عوامل افزایش تولید شیشه ماده روانگردان
بنابراین عوامل افزایش تولید این ماده روانگردان عبارت است از؛
۱- سرمایهگذارى اندک، سهولت ساخت و تولید با ترکیبات غیرمتعارف و درجه خلوص متفاوت، فرآوردههاى تقلبى و دستساز بهعلت فقدان مارک تجارى و ترکیب شیمیایى مشخص، هزینه پایین، در دسترس بودن مواد اولیه شیمیایى، تجهیزات مورد نیاز، دستیابى آسان به فناورىهاى نوین، حجم بالاى تولید شیشه و سختبودن شناسایى لابراتوارها، سبب گردیده تجارت این مواد به حرفهاى پرسود تبدیل گردد بهطورىکه شاهد تولید سالانه ۴۱۰ تن آمفتامین و متامفتامین در جهان هستیم. در کشور ما نیز در سال ۱۳۹۱ بالغ بر ۲۳۵ کارگاه تولید شیشه منهدم شده است.
۲-عدم آگاهى آحاد جوانان و نوجوانان از پیامدها و میزان آسیبهاى ناشى ازمصرف و تبلیغات گسترده از سوى صدها سایت و شبکههاى ماهوارهاى، موجبات افزایش مصرف این ماده مخدر را فراهم نموده است.
۳- افزایش روزافزون قاچاق مواد شیمیایى و پیشسازهاى روانگردان یکى دیگر از علل افزایش تولید و مصرف ماده مخدر شیشه بهویژه در شرق و جنوب شرقى آسیا شده است.